Impasse in overleg met Grieken leidt tot nervositeit op beurzen

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten
''

De vastzittende onderhandelingen over de Griekse schulden en een nieuw steunpakket leiden opnieuw tot zenuwachtigheid bij beleggers op Wall Street en op de Europese beurzen. De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag op verlies.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,8 procent lager op 17.904 punten. De S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2095 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 5054 punten.

Zonder geld

Ook op de Europese beurzen zorgt de groeiende onzekerheid op de laatste handelsdag van de week voor flinke minnen. Beurshandelaren maken zich zorgen om het feit dat de tijd om een akkoord te bereiken langzaam maar zeker verstrijkt.

Als er geen deal komt tussen Athene en de internationale geldschieters, is de kans levensgroot dat Griekenland binnenkort zonder geld zit. De stap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – een van de kredietverleners (en daarmee schuldeisers) – om donderdag te vertrekken van de onderhandelingstafel, doet het vertrouwen op een goede afloop ook geen goed.

Tegenvoorstellen

De Grieken lieten vrijdag weten opnieuw tegenvoorstellen met hervormingen in te dienen, om alsnog een akkoord te kunnen sluiten. Een woordvoerder van de Europese Commissie kon dit niet bevestigen. ‘We hopen dat de Grieken met voorstellen komen en dan zien we verder.’

Zij meldde wel dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagmiddag een telefonisch gesprek heeft gehad met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Impasse

Deze week ontstond een impasse in het al maanden durende overleg. De irritaties en de onvrede over de weerbarstige Griekse houding onder de geldschieters (naast het IMF ook de eurolanden en de Europese Centrale Bank) zijn alleen maar toegenomen. Dit alles leidt er toe dat nu nadrukkelijk een ‘Plan B’ rondzingt.

Topambtenaren van de eurozone, die de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden volgende week donderdag in Luxemburg voorbereiden, bespraken vermoedelijk onder meer het scenario waarin Griekenland zijn schulden niet kan aflossen.