Hoe gaat de Griekse tragedie nu verder?

19 juni 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

Het lukte de Grieken en de Europese geldschieters opnieuw niet om een akkoord te bereiken over de financiële situatie van Griekenland. Het lijkt er nu op dat de tijd echt begint te dringen.

Hoe gaat het nu verder? Vier dingen die u moet weten over het vervolg van de onderhandelingen met Griekenland.

1. Spoedberaad

De Europese Centrale Bank (ECB) zou vrijdag een spoedberaad houden, omdat het donderdag niet is gelukt om overeenstemming te bereiken, meldt persbureau Bloomberg. Ingewijden zeggen dat er vrijdag rond 12.00 uur een spoedberaad zal zijn met leden van de raad van bestuur van de ECB.

De raad vreest dat Griekse banken maandag al niet meer open kunnen, omdat de Griekse bevolking massaal geld aan het opnemen is. In de eerste drie dagen van deze week hebben de Grieken al 2 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald, meldde persbureau Reuters eerder. Dat is normaal gesproken zo’n 200 tot 300 miljoen euro per dag.

Mogelijk praat de ECB over de mogelijkheid om meer geld te reserveren om Griekse banken te voorzien van genoeg contact geld en er zo voor te zorgen dat ze volgende week gewoon open kunnen.

2. Maandag

Omdat er snel overeenstemming moet worden bereikt, komen regeringsleiders en staatshoofden maandag bij elkaar in Brussel. ‘In het licht van de uitkomst van de Eurogroep-vergadering van vandaag, heb ik besloten een Eurotop te organiseren,’ zei voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad donderdag.

‘Het is tijd om met spoed de situatie in Griekenland te bespreken op het hoogste politieke niveau.’

3. Oplossing

Ondanks alle tegenslagen, blijft de Griekse premier Alexis Tsipras geloven dat er op tijd een oplossing komt. Hij gelooft in een oplossing waarbij Griekenland in de eurozone blijft en de economie weer gaat groeien, laat de premier vrijdag weten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens Tsipras betekent een Grieks vertrek uit de eurozone, het einde van de muntunie. Hij is blij dat er maandag een EU-top is, omdat hij graag onderhandelt op het hoogste politieke niveau. ‘Er komt een oplossing gebaseerd op het respect voor de Europese regels en democratie.’

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat een akkoord tussen de verschillende partijen nog steeds mogelijk is, ook al groeit het pessimisme hierover.

4. Risico’s

Hoewel het overleg met Griekenland moeizaam verloopt en er veel onzekerheid is, zijn de risico’s die de onzekerheid over Griekenland met zich meebrengt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beheersbaar.

‘Het acute besmettingsgevaar is al sterk gereduceerd, onder meer met de steunmaatregelen die de ECB heeft getroffen. Op de wat langere termijn kunnen de risico’s rond Griekenland goed worden opgevangen zo lang in samenspraak wordt besloten de monetaire unie hechter te maken,’ heeft het IMF laten weten.