Groter worden, meer verdienen? Ach, vrijheid is belangrijker

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'Guido Benschop'

Fannie Walvius (41) is eigenaar van webwinkels kidsfabrics.nl en rivingtoninteriors.com.

‘Ik verdiende een heleboel geld in de dertien jaar dat ik als inkoper bij de HEMA werkte, maar ik had geen tijd om het uit te geven. Een fantastische tijd was dat: ik heb de halve wereld bereisd. Het werd me te veel toen snel achter elkaar mijn twee dochters werden geboren. Het leven gaat niet alleen om werken. Drie jaar geleden ben ik gestopt.

‘Mijn vader zei altijd tegen mij en mijn broer: zorg dat je je eigen baas wordt, daar word je blij van. Via via kon ik voor 75.000 euro een webwinkel met stoffen met dessins voor kinderen over­nemen, ­kidsfabrics.nl. Mijn laatste spaarcenten. Inmiddels draait de site in tien landen.

‘Daarnaast ben ik een onlinewinkel met natuurlijke gordijnstoffen begonnen. Ik spring in het gat tussen HEMA-gordijnen en de heel dure stoffen van de interieurwinkel. Door mijn inkopersverleden weet ik wat dingen echt kosten. Als je dan ziet wat er soms wordt gevraagd, belachelijk.

Bootcamp

‘In totaal heb ik een jaaromzet van 350.000 euro. Daarvan betaal ik één werknemer die mij helpt met gordijnen knippen en opsturen. Ik keer mezelf 1.500 euro per maand uit. We leven vooral van het inkomen van mijn man, die ook ondernemer is.

‘Het meeste geld geef ik uit aan sporten. Maandag fitness, dinsdag yoga, woensdag bootcamp, vrijdag tennis en zondag hardlopen. Voor de sportschool betaal ik 67 euro per maand. En natuurlijk moet ik soms nieuwe spullen kopen. Laatst een nieuw tennisracket voor 85 euro. Dan ga ik voor de gewone Dunlop, een racket van 200 euro is voor mij niet nodig. Zo goed ben ik nou ook weer niet.

‘We wonen in Blaricum in een vrijstaand jarendertighuis met rieten kap. Fijn ja. Maar we gaan ook graag even weg uit het dorp, naar familieleden van mijn man die in het buitenland wonen. Afgelopen voorjaar zijn we bij zijn zus in Zwitserland geweest. De vliegreis kostte 700 euro, maar het scheelt dat we daar kunnen logeren.

‘Laatst vroeg iemand mij: wil je niet veel groter worden met je zaak, meer verdienen? Ach, vrijheid is belangrijker. Je schatkist neem je niet mee in je graf.’

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015