Geen tuin, wel een fraai uitzicht over de daken van Schiedam

15 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'Jacco Valk/Photohome'

Het dakterras ligt zo hoog dat de buren er niet op kunnen kijken.

Op een hoek van de Westvest, in het centrum van Schiedam, staat dit statige herenhuis. Zichtbaar vanuit de achterkant van het huis, aan de kade van de Lange Haven, prijken achttiende-eeuwse pakhuizen.

Een architect liet het huis in 1913 voor zichzelf bouwen. In 1989 kocht Roel Ligterink (60) het, voor omgerekend 65.000 euro. Hij stak twintig jaar in het opknappen van het pand. ‘Het had drie jaar leeggestaan. Overal was vochtschade door een lekkend dak.’

Van die geplaagde historie is niets meer merkbaar: het huis ziet er netjes onderhouden uit. De hoge plafonds en brede kamers overal geven een gevoel van ruimte. Zelfs het souterrain, oorspronkelijk het verblijf van de dienstbode, nu een enorme ruimte voor hobby of werk.

Jacuzzi

De hal achter het portiek geeft toegang tot een grote kamer en een studio met eigen voorzieningen. Een trap leidt naar de eerste etage. Daar is de woonkamer, met aan de achterzijde een moderne open keuken. Die kijkt uit op de historische pakhuizen. Jammer dat de erker aan de voorkant uitzicht biedt op saaie nieuwbouw.

Nog een verdieping hoger zijn een grote slaapkamer met dakkapel en een tweede, kleinere kamer. De badkamer is niet ruim, maar met massagedouchecabine en jacuzzi wel luxe.

Bijzonder is het dakterras, via een wenteltrap en dakluik te bereiken. Het fraaie uitzicht over de daken van Schiedam compenseert het gebrek aan een tuin. Pluspunt: het terras ligt zo hoog dat de buren er niet op kunnen kijken.

Ligterink woont er met zijn dochter. ‘Zij groeide hier op en wil eigenlijk niet weg, maar het huis is te groot voor ons tweeën.’ Afgelopen zomer zette hij het daarom te koop voor 375.000 euro.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015