Geen akkoord over Grieken na overleg eurogroep

25 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De onderhandelingen tussen de ministers van Financiën van de eurolanden, ook wel bekend als de eurogroep, is donderdagmiddag afgerond, zonder een akkoord over de Griekse schuldenproblematiek. Vermoedelijk komen de ministers zaterdag opnieuw bij elkaar.

De financiële deskundigen van de kredietverleners – de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – en het noodlijdende Griekenland praten in de tussentijd verder met elkaar, zeggen bronnen in Brussel.

Voorafgaand aan het overleg met de eurogroep zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem al dat Athene en de crediteuren het op veel punten nog niet eens zijn. ‘De pijn zit hem in heel veel onderwerpen,’ zei hij toen, zonder echt duidelijk te maken om welke punten het precies gaat.

Aanpak

Een deal over de aanpak van de voortslepende problemen rond het Zuid-Europese land blijft dus voorlopig uit. Premier Mark Rutte (VVD) sprak vanmiddag al zijn zorgen uit over de voortgang. ‘De voortekenen zijn niet gunstig, maar ik hoop natuurlijk dat de eurogroep er uitkomt,’ zei hij.

De eurogroep boog zich over voorstellen om een doorbraak te forceren. Er lagen niet alleen Griekse plannen op tafel, maar ook van de geldschieters.

Bezwaren

Volgens de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn er niet alleen bezwaren over de Griekse voorstellen, maar zijn er ook andere landen die bepaalde onderdelen uit de voorstellen van de geldschieters afwijzen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Europese regeringsleiders met klem laten weten dat er voor het openen van de beurzen op maandag een deal met de Grieken moet liggen.

De leiders uit de 28 EU-lidstaten gaan vanavond nog met elkaar in overleg. Er moet in elk geval voor 1 juli een akkoord zijn. Over zes dagen moet Griekenland namelijk een afbetaling van 1,6 miljard euro doen aan het IMF, maar het land heeft het geld daarvoor niet in kas. Als er nu geen deal wordt bereikt, wacht het land een faillissement en een Grexit: het vertrek van de Zuid-Europeanen uit de eurozone.