Eurogroep wijst Grieks verzoek voor steun af

30 juni 2015Leestijd: 2 minuten
''

De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden van de hand gewezen. Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) telefonisch met elkaar.

Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk, lieten diverse ministers na afloop van het gesprek via Twitter weten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Grote problemen

Eerder op de avond verschenen er al berichten dat ‘er geen sprake’ van kon zijn dat de eurolanden vandaag nog geld beschikbaar zouden stellen voor de in grote problemen verkerende Zuid-Europeanen.

Daarmee zouden zij nog middernacht een aflossing hebben kunnen doen aan het Internationaal Monetair Fonds, een van de geldschieters, meldden bronnen aan persbureau Reuters.

Maar volgens Dijsselbloem was het praktisch niet meer mogelijk om met een verlenging van het programma in te stemmen. Ook zijn de politieke omstandigheden in Griekenland niet gewijzigd, zei hij. Hij wees op het aangekondigde referendum over de redding van Griekenland én het negatieve stemadvies van de Griekse regering. ‘In die omstandigheden is het gek om het programma te verlengen. Dus loopt het vannacht af.’

Steunpakket

In de brief van de Griekse premier Alexis Tsipras aan eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stond dat zijn regering een tweejarig steunpakket (29,1 miljard euro) wil dat loopt via het Europese noodfonds ESM om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken, in combinatie met een herstructurering van de Griekse schuldenlast.

Eerder beweerde Tsipras geen nieuw steunpakket te willen. Terwijl de ministers van Financiën van de eurolanden vanavond via de telefoon met elkaar in gesprek waren, zijn in Athene voorstanders van een akkoord met Brussel de straat opgegaan. Komende zondag is het door Tsipras uitgeschreven referendum over de voorstellen van de geldschieters. Hij wil dat de Griekse bevolking ‘nee’ stemt tegen de in zijn ogen ‘vernederende’ plannen.