EU: gesprekken met Griekenland weer mislukt

14 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Ondanks een hoopvolle stemming vooraf zijn Griekenland en zijn schuldeisers er zondag niet uitgekomen. Het is nu aan de eurogroep om alsnog tot een oplossing te komen.

Dat liet de Europese Commissie zondag in een verklaring weten.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker probeerde afgelopen weekeinde alsnog tot een overeenkomst te komen met de Griekse regering over de voorwaarden voor verdere steun aan het Zuid-Europese land, dat nog altijd zucht onder een veel te hoge schuld. Dat is niet gelukt.

Gat van 2 miljard

‘Hoewel enige voortgang is geboekt, zijn de gesprekken niet geslaagd aangezien er een aanzienlijk gat overblijft tussen de plannen van de Griekse overheid en de gezamenlijke eisen van de commissie, de ECB en het IMF’, was te lezen in de verklaring. Het gaat om een verschil van 2 miljard euro aan bezuinigingen.

De gesprekken, die gezien werden als de laatste kans om voor de eurogroepvergadering van donderdag tot overeenstemming te komen, duurden volgens zakenkrant Financial Times amper drie kwartier. Een ingewijde stelde tegen het dagblad dat de nieuwe voorstellen waar de Griekse delegatie mee kwam aanzetten, eenvoudigweg niet voldoende waren om tot een compromis te komen.

Bezuinigingen

De Griekse vicepremier Yannis Dragasakis liet in een verklaring weten dat de schuldeisers vast bleven houden aan pensioenkortingen en een btw-verhoging. Dat zijn bezuinigingsmaatregelen waarvan de Grieken van meet af aan hebben gezegd dat zij ze niet zouden gaan doorvoeren

De komende eurogroep wordt door velen gezien als de laatste mogelijkheid om te voorkomen dat Griekenland zonder geld komt te zitten en zijn schulden niet meer kan betalen. Eind deze maand loopt het steunprogramma dat het land de afgelopen jaren op de been hield definitief af, tenzij alsnog een oplossing wordt gevonden.