Al lang werkloos? UWV leidt u op tot helderziende

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Wie het maar niet lukt om een baan te vinden, kan zich via het UWV laten omscholen. Veel is mogelijk, zo kunnen werkzoekenden zich op kosten van de uitkeringsinstantie laten opleiden tot spiritueel belconsulent of hypnotiseur.

Uit onderzoek van het Radio 1-programma Reporter Radio blijkt dat deze opmerkelijke opleidingen al jaren door het UWV worden vergoed.

Spiritualiteit

Sinds 2008 zouden tientallen werkloze vijftigplusser hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om zich te laten opleiden bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer.

Volgens de stichting leidt de opleiding tot spiritueel belconsulent op tot een ‘eigentijds beroep, waarin je vanuit huis je eigen inkomen kunt realiseren’. Het is een ‘allround paranormale training’. ‘Een opleiding vol spiritualiteit, zelfontwikkeling en praktische handvaten (sic),’ staat op de website.

De kosten per cursus zijn bijna 1.000 euro per persoon. Cursisten leren daarvoor onder meer tarotkaarten en engelenkaarten leggen. De stichting meldt ook op de website dat de cursus ‘in bepaalde gevallen’ door het UWV wordt vergoed. Cursisten gaan ook een weekend naar de Ardennen voor ‘reïncarnatiesessies’.

Ook kunnen werkzoekenden in tien dagen worden opgeleid tot hypnotherapeut. ‘Je leert de geschiedenis, de theorie en vooral de praktische technieken van hypnose en hypnotherapie. De levensproblemen waar jij na afloop mee kunt werken zijn heel uiteenlopend.’

Vergoeding

Marianne van der Wilk van Paradidakt zegt tegen het AD dat het wel wat moeite kostte om de cursussen vergoed te krijgen. ‘We moesten heel erg ons best doen om het voor elkaar te krijgen. Maar toen kregen we het vergoed. Dus dat was heel fijn.’

Na het volgen van de cursus spiritueel belconsulent, kunnen cursisten aan de slag bij een van de ‘spirituele hulplijnen’ waarmee de stichting samenwerkt. De belconsulenten zijn onder meer bekend van het televisieprogramma Dit is mijn Toekomst, dat wordt uitgezonden door RTL, en Astro TV, dat inmiddels niet meer wordt uitgezonden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Al diverse keren is aangetoond dat het doel van deze programma’s vooral is om bellers zolang mogelijk aan de lijn te houden, en dat de belconsulenten niet ‘helderziend’ zijn. Toch kunnen werkzoekenden via het UWV worden opgeleid tot ‘waarzegger’.

De uitkeringsinstantie vindt dat zelf helemaal niet vreemd. ‘Als aan de scholing een baangarantie vastzit, staat de arbeidsmarktrelevantie vast,’ zegt een woordvoerder tegen de krant. Aangezien Paradikt een ‘erkend opleidingsinstituut’ is, komt de stichting in aanmerking voor vergoeding.

Het UWV is ook niet van plan daarmee te stoppen. ‘Ik begrijp dat er mensen zijn die hier niks mee hebben en vinden dat onze opleidingen niet vergoed moeten worden,’ zegt Van der Wilk van Paradikt. De opleidingen kunnen volgens haar ‘een zinvolle invulling geven’ aan het bestaan van werklozen ‘die op de reguliere arbeidsmarkt niet zo veel kansen meer hebben’. De SGP heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de vergoeding.