Ahold neemt Delhaize over: dit moet u weten

24 juni 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Supermarktconcern Ahold en de Belgische branchegenoot Delhaize hebben een overeenkomst bereikt. De twee partijen hebben besloten op gelijkwaardige basis verder te gaan.

Wat moet u precies weten over de fusie van Ahold en Delhaize? Elsevier.nl zet de belangrijkste feiten op een rij.

1. Top

Dick Boer, de huidige topman van Ahold, gaat het gecombineerde bedrijf leiden. Het bedrijf zal Ahold Delhaize heten.

Het Financieele Dagblad meldde dinsdag al op basis van bronnen dat Boer het samengestelde concern zou gaan leiden. Boer wordt bijgestaan door de huidige financieel directeur Jeff Carr. Frans Muller, de Nederlandse voorman van Delhaize, zal het overnameproces coördineren. Naar verluidt hoopt hij over twee jaar Boer op te volgen als topman.

Boer, Carr en Muller vormen de executive committee samen met nog drie operationeel directeuren. De Belgen leveren met de Zweed Mats Jansson de voorzitter van de raad van commissarissen en president-commissaris van Ahold Jan Hommen wordt samen met de Belg Jacques de Vaucleroy vicevoorzitter. De raad van commissarissen bestaat uit veertien leden, zeven van Ahold en zeven van Delhaize.

2. Kostenbesparing

Het is de verwachting dat het proces halverwege 2016 wordt afgerond. Ahold en Delhaize verwachten dat de transactie vanaf het derde jaar na afronding een jaarlijkse kostenbesparing oplevert van 500 miljoen euro.

Voordat de fusie deze kostenbesparing oplevert, zal er volgens de bedrijven eenmalig 350 miljoen euro aan kosten moeten worden gemaakt.

3. Aandeelhouders

De aandeelhouders van Ahold krijgen ongeveer 61 procent van de aandelen in de combinatie Ahold Delhaize in handen. De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel in dat bedrijf 4,75 aandelen Ahold, waarmee Delhaize gewaardeerd wordt op ongeveer 9,3 miljard euro.

Het Nederlandse bedrijf stopt zijn lopende aandeleninkoopprogramma en keert 1 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. De combinatie, die ruim 375.000 werknemers telt, krijgt beursnoteringen in Amsterdam en Brussel en omvat meer dan 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten.

4. Hoofdkantoor

Waar het gefuseerde bedrijf zich precies gaat vestigen, is nog onduidelijk. Hoe het er nu naar uitziet, houdt Ahold Delhaize voorlopig een hoofdkantoor in Zaandam en Brussel en zal het op termijn zoeken naar een nieuwe vestigingsplaats in Nederland.

5. Vakbonden

Volgens Ahold en Delhaize zal combinatie van de twee bedrijven medewerkers ‘een nog betere plek bieden om te werken’. Toch is de christelijke bediendevakbond LBC ‘zwaar bezorgd over de loon- en arbeidsvoorwaarden, die gerespecteerd moeten worden, en de tewerkstelling’, meldt de Vlaamse krant De Standaard.

Aanvullen

Ahold en Delhaize praten al lang achter de schermen over een fusie. Ahold is met afstand de grootste partij van de twee. Het bedrijf maakte vorig jaar een omzet van 32,8 miljard euro en een winst van 594 miljoen euro, tegenover een omzet van 21,4 miljard euro voor Delhaize en een winst van 90 miljoen euro.

Bij Ahold werken 227.000 mensen, bij Delhaize 150.000. Ahold is op de beurs ongeveer twee keer zo veel waard als Delhaize, namelijk 17 miljard euro. Toch zijn de twee de bedrijven een goede aanvulling voor elkaar, schreef weekblad Elsevier eerder.

Ze zijn weliswaar beide actief in de Verenigde Staten, maar zitten daar niet in elkaars vaarwater. Ahold is verder nog actief in Tsjechië en België, en Delhaize in Luxemburg, Roemenië, Servië, Griekenland en Indonesië. Zo bezien zijn de Belgen een mooie aanvulling voor Ahold.