Waarom is het voor zzp’ers zo lastig om een hypotheek te krijgen?

22 mei 2015Leestijd: 2 minuten
''

Nederland telt steeds meer zzp’ers en flexwerkers die veel hinder ondervinden bij het kopen van een huis.

Zzp’ers en flexwerkers die een huis willen kopen, hebben te maken met andere regels voor het aanvragen van een hypotheek dan mensen met een vast contract. Want wie een hypotheek wil, moet aantonen dat hij deze ook kan aflossen.

En flexwerkers en zzp’ers kunnen weliswaar een stabiel inkomen hebben, maar dikwijls zien ze hun inkomsten fluctueren. Hoe krijgen ze dan toch een hypotheek?

Ze moeten er om te beginnen rekening mee houden dat hun financiële situatie extra goed wordt doorgelicht: hypotheekverstrekkers willen er immers zeker van zijn dat ze een lening verstrekken aan iemand die aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Nu en in de toekomst.

Ga er dus vanuit dat banken en verzekeraars jaarcijfers van ten minste de afgelopen drie jaar willen , en een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering eisen. Doorgaans moeten ondernemers en flexwerkers ook flink meer eigen kapitaal meebrengen dan mensen in vaste dienst: de volledige aankoopprijs krijgen ze niet geleend.

Aanvullende verplichtingen

Onderzoek van Kennisinstituut Zelfstandig Ondernemerschap en Vereniging Eigen Huis toont aan dat zzp’ers bijna altijd op problemen stuiten bij het aanvragen van een hypotheek. Geldverstrekkers beschouwen hen als een groter risico. Voor zelfstandigen met een inkomen onder de 30.000 euro, zonder partner met een vast inkomen, is het daarom vrijwel onmogelijk een hypotheek te krijgen, blijkt uit het onderzoek.

De rest krijgt aanvullende verplichtingen opgelegd. Zoals hogere rente, meer inbreng van eigen geld en hogere advieskosten. Volgens zelfstandigen zijn de eisen te hoog. De meesten van hen nemen dan ook niet eens de moeite een hypotheek aan te vragen: tweederde denkt er toch niet voor in aanmerking te komen.

Lastig, want Nederland telt steeds meer mensen zonder vast contract. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er al  bijna 1 miljoen zzp’ers en nog eens ruim 1,8 miljoen werknemers met een flexcontract. De verwachting is dat in 2025 de helft van de arbeidsmarkt, zeker in de Randstad, bestaat uit werkenden zonder vast inkomen.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015