Varoufakis: Grieks vertrek uit eurozone zou catastrofe zijn

24 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het zou een catastrofe zijn als Griekenland de eurozone verlaat. Een Grieks vertrek uit de eurozone zou ‘het begin van het einde zijn van de gezamenlijke muntunie’.

De Griekse minister Yanis Varoufakis (Financiën) zei dat zondag tijdens The Andrew Marr Show van de BBC. Griekenland is nog steeds in onderhandeling met de Europese geldschieters over de financiële situatie van het land.

Boos

Varoufakis zegt dat Griekenland ‘enorme stappen’ heeft gezet om een deal te bereiken met de internationale geldschieters. ‘Het is nu aan de instituties om een stap te zetten. Wij hebben driekwart van de stappen gezet. Zij moeten nu de laatste stap zetten.’

Na het programma van Andrew Marr plaatste Varoufakis ook een uitgebreid verhaal over de EU-top van april, die erg belangrijk was voor Griekenland. Er gingen toen verhalen rond dat Varoufakis het vertrouwen van andere bewindslieden had verloren, dat hij boos was geworden tijdens een overleg en dat andere ministers hem omschreven als een gokker.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Varoufakis gaat ook in op verhalen dat hij opnamen maakt van bijeenkomsten. De minister schrijft dat hij dat vaker doet, zodat hij kan terugluisteren wat hij precies heeft gezegd.

IMF

De uitspraak van Varoufakis komt op hetzelfde moment als de boodschap van minister Nikos Voutsis (Binnenlandse Zaken). Hij waarschuwde dat Griekenland niet aan de betalingsverplichtingen ten opzichte van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan voldoen.

‘De vier termijnen voor het IMF in juni zijn 1,6 miljard euro, dit geld wordt niet overgemaakt en er is geen geld om over te maken,’ zegt Voutsis op de Griekse televisie. De termijnen zijn bedoeld voor rente en aflossingen.

De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht, nu het land al maanden geen noodkredieten heeft ontvangen van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF.

Hervormen

Griekenland moet met een lijst hervormingen komen, wil het land weer noodkredieten krijgen. De Griekse premier Alexis Tsipras liet deze week weten hoopvol te zijn over de mogelijkheden om op korte termijn tot een akkoord te komen.

Als Griekenland onvoldoende wil hervormen, dreigt een bankroet en een vertrek uit de eurozone. Toch is ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel optimistisch over een akkoord na een gesprek met Tsipras.

‘Het was een vriendelijk, constructief gesprek,’ zei Merkel tijdens de EU-top in Riga. ‘Maar het is ook heel duidelijk dat er nog heel veel werk te doen is.’