Een bijzondere reis boeken, kan tegenwoordig prima online

29 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De behoefte aan onlinemaatwerk voor vakanties groeit. Op steeds meer websites duikt de mogelijkheid op van op maat gemaakte reizen, in verschillende gradaties.

Denkt u voor de zomervakantie aan een rondreis door Italië waarin u de opera wilt bezoeken en door antieke steden wilt ronddwalen, terwijl de kinderen hun zinnen juist hebben gezet op kamperen in de ongerepte natuur?

Zie het maar eens te regelen. De standaardreizen die online staan, voldoen niet aan dit soort wensen. En wie alle onderdelen zelf bij elkaar wil sprokkelen, moet er avondenlang voor achter de computer duiken. De behoefte aan onlinemaatwerk voor vakanties groeit.

Tessa aan de Stegge van reistrendwatcher Cherry Picker ziet er een trend in. ‘Standaardvakanties en all inclusive werden de afgelopen jaren steeds minder populair. Iedereen wil een unieke vakantie. Maar online is er zo veel aanbod dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet.’

Maatwerk

Traditionele ‘stenen’ reisbureaus bieden geen soelaas. Niet alleen zijn ze buiten kantoortijden vaak gesloten, ze kunnen de specialistische kennis waaraan behoefte is, vaak niet bijbenen.

Een aantal reisorganisaties komt aan de nieuwe wensen tegemoet. Zij zetten mobiele reisadviseurs in die bij mensen thuis langskomen. Of op hun websites duikt de mogelijkheid op van maatwerk, in verschillende gradaties.

Je vult een vragenlijst in met je wensen en een adviseur doet een voorstel per e-mail, met linkjes naar accommodaties. Dat kan nog gepaard gaan met enkele telefoontjes om de wensen helder te krijgen. Zo werkt bijvoorbeeld Italië-specialist Enotria Travel.

‘Bouwstenen’

Wat ook nogal eens wordt aangeboden, is een reeks modules waarmee u de reis zelf eenvoudig kunt  samenstellen. Dan gaat het om korte reisonderdelen, inclusief extraatjes als een bezoek aan een wijnboerderij, een weekje vrijwilligerswerk of zwemmen met haaien. Een voorbeeld van een organisatie die met zulke ‘bouwstenen’ werkt, is Thailand Kids.

Een reis op maat boeken is natuurlijk duurder dan een standaardreis, maar volgens Aan de Stegge betaal je niet veel meer dan wanneer je alles zelf regelt. De servicekosten van de adviseurs zijn vaak weg te strepen tegen de inkoopvoordelen die organisaties adviseurs als korting bieden.

 

Elsevier nummer 23, 6 juni 2015