Het is eindelijk weer hip om naar de beurs te gaan

10 maart 2015Leestijd: 4 minuten
'Herman Wouters'

Voor private investeerders in bedrijven lijkt de tijd rijp om hun aandelen te verzilveren: de Europese beurzen zitten al maanden in de lift.

Jeneverstoker Lucas Bols, brillenbedrijf GrandVision, eind deze maand frisdranken­gigant Refresco, later dit jaar staatsbank ABN AMRO en wellicht nog de lichtdivisie van Philips: het is eindelijk weer hip om naar de beurs te gaan.

Beleggers weten de bedrijven er goed te vinden: afgelopen maand werden aan Euronext, waaronder ook de Amsterdamse beurs valt, elke dag gemiddeld 24 procent meer aandelen, obligaties, warrants en trackers verhandeld dan in januari, en de AEX-index voor de 25 grootste bedrijven steeg 15 procent in waarde.

Cashen

Het is niet alleen een Nederlandse trend: in 2014 maakten volgens accountant PwC 375 bedrijven een gang naar de Europese beurzen, waar zij bijna 50 miljard euro ophaalden, het hoogste bedrag sinds 2007.

Daar zitten ook veel oude aandelen bij, die in nieuwe handen overgaan: na jaren wachten op herstel, lijkt het tijd voor private investeerders om te cashen, door de bedrijven waarin ze hebben geïnvesteerd, naar de beurs te brengen.

Dat er weer leven is in de brouwerij, komt door een samenspel van factoren: de lage olieprijs, handelsboycotten en de goedkope euro, met een hoofdrol voor de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi.

Corruptieschandaal

Investeringen in opkomende landen leveren veel minder op dan beloofd, en dat is gunstig voor de Europese beurzen: de economie van Rusland staat aan de rand van de afgrond door de handelsboycot en de ingezakte olieprijs, Brazilië is verwikkeld in een omvangrijk corruptieschandaal rond oliemaatschappij Petrobras, en Zuid-Afrika wordt geteisterd door stakingen in zijn mijnen. Dan liever beleggen in Europa.

De beurzen kregen eind vorig jaar een tweede duwtje in de rug door de goedkope olie, een gevolg van de ruzie tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Staten over dominantie op de oliemarkt.

De Amerikanen zoeken, door in eigen land te boren naar schaliegas en -olie, een manier om het internationale oliekartel OPEC op de knieën te krijgen, de Saudi’s proberen dat koste wat kost te voorkomen.

Die concurrentie is een opsteker voor de economie: de prijs van een vat olie zakte begin dit jaar onder de 50 dollar en zweeft nu rond de 60. Dat stuwt de koopkracht van consumenten op en drukt de kosten van bedrijven.

Binnenboord houden

Het Centraal Planbureau voorspelde eerder deze maand dan ook dat de Nederlandse economie dit jaar 1,7 procent zal groeien, terwijl het die groei in december – vóór de olie-oorlog – nog op 1,5 procent hield.

Een derde duwtje komt van de goedkope euro: de aanhoudende pogingen van de ‘trojka’ – ECB, Europese Commissie en Interna­tionaal Monetair Fonds – om het de facto failliete Griekenland binnenboord te houden (lees: vooral de onzekerheid over het succes van die aanpak) drukken de waarde van de euro, wat goed is voor de export.

De munt liep helemaal een knauw op toen ECB-president Draghi eind januari aankondigde dat hij tot september 2016 elke maand 60 miljard euro in de economie van de eurolanden zal pompen om de economie aan te jagen en deflatie te voorkomen.

Rendement

Door die toestroom van geld was 1 euro vorige zomer nog ruim 1,35 dollar waard, maar begin deze week leverde omwisselen minder op dan 1,09 dollar.

Het is bovendien niet de eerste actie van Draghi: het laatste jaar verlaagde hij meerdere malen de rente, in de hoop dat banken minder geld zouden stallen bij hun centrale bank en het geld juist zouden uitlenen aan bedrijven binnen de eurozone om zo economische groei en inflatie aan te wakkeren.

Paul Koster (62), directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB): ‘Door de lage rente is de beurs de enige plek waar je nog rendement kunt halen.’

Gok

Dat geldt niet alleen voor grote investeringsmaatschappijen, die steeds vaker de beurs opgaan, op zoek naar hogere rendementen, maar ook voor particuliere spaarders. Zij hebben er al jaren mee te maken dat hun spaargeld niets opbrengt bij de bank, en ze wagen nu de gok.

Koster: ‘De Europese beurzen doen het de laatste tien weken dan ook fantastisch.’ Het lijkt de  ideale tijd om bedrijven naar de beurs te brengen, en investeerders hebben een flink aantal beursgangen om naar uit te kijken.

Wie niet langer wil toezien hoe zijn spaargeld weinig oplevert, kan zijn geluk beproeven op de markt, maar moet wel oppassen, waarschuwt Koster. Stijgt de rente in bijvoorbeeld de Verenigde Staten weer – wat volgens de geruchten elk moment kan gebeuren – dan kunnen beleggers hun geld zomaar weer weghalen uit Europa ten faveure van Amerika.