‘Griekenland kwam heel dicht bij een volledige bankrun’

27 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Alleen al in februari is 7,5 miljard euro van de Griekse banken gehaald. Dit bedrag was wel minder dan een maand daarvoor: in totaal zijn de banken 20,4 miljard lichter geworden sinds begin dit jaar.

‘De cijfers laten zien hoe dicht Athene kwam bij een volledige kapitaalvlucht,’ schrijft de Financial Times op basis van nieuwe cijfers.

Investeerders en Griekse burgers leken het zekere voor het onzekere te nemen, toen een overeenkomst tussen Griekenland en de Europese schuldeisers op zich liet wachten. De banken hebben nu nog slechts 140,5 miljard euro in kas. Dat is het laagste niveau in tien jaar.

Beklemmend

In de dagen voordat een verlenging van het steunpakket werd toegezegd, verdween elke dag zo’n 800 miljoen euro van de banken, vertellen ambtenaren. De geldstroom is zelfs nog groter dan in mei en juni 2012, toen eurolanden bewuste voorbereidingen troffen voor een eventuele ‘Grexit’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft de bankrun voor voldoende druk gezorgd dat Griekenland en de eurogroep uiteindelijk een overeenkomst hebben bereikt.

‘De situatie binnen de banken werd vooral heel beklemmend, dat was de belangrijkste drijfveer,’ vertelt Dijsselbloem. ‘Als het geld wegstroomt uit de banken, kun je dat een aantal weken volhouden, maar op een gegeven moment wordt de situatie zorgwekkend.’

Hand en tand

De Griekse regering zoekt sinds enkele weken toenadering tot andere lidstaten van de Europese Unie. In het spoedoverleg over de financiële situatie van het land vorige week hebben de Grieken toegezegd snel met een lijst hervormingen te komen.

Afgelopen maandag heeft de Griekse premier Alexis Tsipras zelfs een bezoek gebracht aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de ‘verhoudingen tussen de landen te verbeteren’. Dit is een hele omslag in de houding van de Griekse regering. Regeringspartij Syriza verzette zich tijdens de verkiezingen nog met hand en tand tegen nieuwe hervormingen.

Boven het hoofd

‘Maandag zal de nationale vernedering voorbij zijn. We maken korte metten met de regels van het buitenland,’ beloofde Tsipras zijn aanhang tijdens de campagne. Maar de financiële situatie van Griekenland groeit ze nu boven het hoofd.

Griekenland zou met de huidige financiële middelen nog tot 8 april vooruit kunnen, schreef de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung vorige week. Daarna is nieuwe steun nodig om faillissement te voorkomen, volgens de berekeningen van de Europese Commissie. Eerder deze maand werd al bekend dat de Griekse overheid niet alle ambtenaren hun loon voor de maand februari heeft kunnen betalen.