Dijsselbloem stelt beursgang ABN AMRO-bank uit wegens onrust

27 maart 2015Leestijd: 2 minuten
''

De salarisverhogingen van de ABN AMRO-top vorige week hebben tot zoveel onrust geleid, dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft besloten de beursgang van de staatsbank uit te stellen.

De Tweede Kamer reageerde boos op de salarisverhogingen en stelde Kamervragen.

Dijsselbloem laat nu aan de Tweede Kamer weten dat de verkoop van de staatsbank wordt uitgesteld in het licht van de verontwaardigde reacties en de gestelde Kamervragen. Eerder leek het erop dat de bank na de zomer naar de beurs zou gaan, maar de laatste weken leiden teveel zaken rondom de ABN AMRO de aandacht af, vindt de minister.

Hij wil eerst met de Kamer in debat. Er is ‘rust nodig rond de bank’, die ontbreekt nu volgens Dijsselbloem.

Startsein

Een woordvoerder van de ABN AMRO reageerde dat de keuze volledig bij de minister ligt. ‘Dat is aan hem. Wij wachten verder af.’ Volgens de woordvoerder is de bank klaar voor verzelfstandiging, maar Dijsselbloem is degene die het startsein moet geven. ‘De minister is in de lead. Als hij zegt dat we gaan, dan gaan we. En anders niet.’

Dijsselbloem sprak vorige week al zijn verontwaardiging uit over de salarisverhogingen. ‘Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin sprake is van herstructurering en veel banen verloren gaan in deze sector, is dit slecht te begrijpen. Het zit mij en velen als een graat in de keel.’

Doordrukken

Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) moet er na deze ingrijpende beslissing snel opheldering komen. ‘Het CDA wil onmiddellijk antwoord van de minister op de Kamervragen.’

Kamerlid Arnold Merkies (SP) is het eens met de beslissing van de minister: ‘Ik vind het goed dat er nu geen beslissing wordt doorgedrukt, terwijl er nog zo veel vragen leven over het onverantwoorde gedrag van de top van ABN. Het bestuur en de raad van commissarissen lijken niet te beseffen welke maatschappelijke rol de bank speelt.’

Spiegel

‘Ik weet alleen niet wat de consequenties zijn van dit uitstel. Wat is het tijdpad dat de minister nu voor ogen heeft voor de beursgang?’ uit D66-Kamerlid Wouter Koolmees zijn zorgen. Merkies hoopt dat van dit uitstel juist afstel komt, omdat zo’n bank prima zou kunnen functioneren onder de overheid.

Vakbond CNV is erg blij dat hun zorgen over de salarisverhogingen serieus zijn genomen. ‘Wij riepen hem vorige week, toen het nieuws naar buiten kwam, op om in de spiegel te kijken. En dat doet hij. Dit is een sterk signaal naar de top van de bank. Ik hoop dat ze ernaar luisteren. Ze zouden nu moeten overwegen om de salarisverhogingen terug te draaien.’