Wat u moet weten over de dubieuze energielabels

07 februari 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Voor de verkoop van een huis is sinds 1 januari een energielabel vereist. Op het onbetrouwbare etiket is kritiek. Wat u in elk geval moet weten.

‘Diefstal’, ‘chantage’, ‘oplichterij’. Op sociale media regent het verwensingen aan het adres van het nieuwe, voorlopige energielabel, waarover de rijksoverheid momenteel miljoenen huiseigenaren per brief informeert.

Geen serieus onderzoek

Aan de toekenning van deze voorlopige energielabels – VVD-minister Stef Blok van Wonen is ervoor verantwoordelijk – is geen serieus onderzoek van de overheid voorafgegaan.

Op basis van een globale inschatting (denk aan het bouwjaar) zijn huizen ingedeeld in categorieën van A tot en met G, net als bij huishoudelijke apparaten en auto’s. Een A staat voor zeer laag energieverbruik, een G voor hoog energieverbruik.

Plaggenhut

Uit reacties op sociale media blijkt de inschatting van het energielabel in nogal wat gevallen niet meer dan nattevingerwerk. ‘Toch fijn als je compleet gerenoveerde en geïsoleerde woning #energielabel G krijgt,’ klaagt een huiseigenaar uit Amsterdam op Twitter. ‘Volgens het energielabel woon ik nog net niet in een plaggenhut,’ twittert een docente uit Gouda.

Een woordvoerder van het ministerie zei een week geleden dat het voorlopige energielabel bewust conservatiever is ingeschat, om huiseigenaren aan te zetten tot extra investeringen in bijvoorbeeld de isolatie van hun huis.

Wie het niet eens is met de schatting van het voorlopige energielabel, moet zelf aantonen dat zijn huis energiezuiniger is. Het voorlopige label kan met dat tegenbewijs worden omgezet in een aangepast, definitief energielabel. Dat label is tien jaar geldig.

Betuttelend

Hoe betuttelend de hele operatie ook lijkt, een vrijblijvende exercitie is het door Brussel bedachte label niet: sinds 1 januari moeten alle huiseigenaren die hun huis verkopen of verhuren een definitief energielabel kunnen laten zien, op straffe van een boete die kan oplopen tot 405 euro. Controleurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport zullen nagaan of verkochte, verhuurde en opgeleverde huizen wel een definitief label hebben.

Goed om te weten: wie niet van plan is om zijn huis binnenkort te koop te zetten of te verhuren, hoeft geen actie te ondernemen. Gezien alle kritiek op het label, in de samenleving en in de Tweede Kamer, is het sowieso de vraag of het een lang leven beschoren is.

Het omzetten van een voorlopig in een definitief energielabel kost bovendien geld. ‘Voor de registratie van het energielabel betaalt u naar verwachting enkele tientallen euro’s administratiekosten,’ staat te lezen in de brochure van het ministerie van Blok die samen met het voorlopige energielabel wordt thuisbezorgd.

Foto’s

Huiseigenaren moeten daarvoor foto’s van dubbel glas, een rekening van een hoogrendementsketel en ander bewijsmateriaal uploaden op de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Gegevens uploaden kan overigens alleen als de huiseigenaar in het bezit is van een DigiD-code. Wie die persoonlijke inlogcode voor overheidswebsites nog niet heeft, moet die eerst aanvragen op de website www.digid.nl.

Vervolgens moet de woningbezitter online uit een lijst met deskundigen een expert kiezen die de geüploade gegevens op afstand controleert. Ook dan is er dus geen sprake van een onderzoek ter plekke.

Die onlineregistratie en -controle maken het energielabel gevoelig voor fraude. Een ‘groen’ label kan gunstig zijn bij de verkoop van een huis, maar foto’s van modern dubbel glas in ramen kunnen net zo goed bij buren of kennissen zijn genomen. De rekening van een hogerendements-cv-ketel kan zijn gefotoshopt.

De vraag is daarnaast hoeveel tijd de experts hebben om alle aangeleverde gegevens van huiseigenaren te controleren. Het is iets waarop ook kopers van huizen bedacht moeten zijn.

Als het label wel klopt, is het voor de koper ook niet meer dan een indicatie. Het kan zinvoller zijn om bij de oude bewoners een energienota op te vragen. Ook de hoogte van het maandelijks voorschot geeft een goede indicatie van het energieverbruik.

Want dat is volgens de overheid het belangrijkste voordeel van een huis met een gunstig energielabel: ‘dat u bespaart op uw energierekening’. Alleen is het label een wel erg bureaucratische en onvriendelijke manier om dat doel te bereiken.