Wat is de deal tussen Griekenland en eurogroep?

20 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het steunprogramma van Griekenland wordt verlengd. Het Zuid-Europese land kan nog vier maanden rekenen op noodkredieten.

Dat hebben de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) vrijdag afgesproken in Brussel, melden verschillende media, waaronder RTL Nieuws. De vrijdag gesloten deal is een ‘in principe’-afspraak.

Athene moet uiterlijk maandag een lijst aanleveren met de te gaan nemen hervormingsmaatregelen. De experts van de geldschieters zullen die dan beoordelen, maakte EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) via Twitter bekend. Pas dan kan het besluit formeel worden genomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Extra tijd

Griekenland zegt nu toe niet te zullen tornen aan eerdere bezuinigingen. Ook zal Athene niets terugdraaien zonder overleg met de geldschieters en blijft het land streven naar ‘diepe en structurele bezuinigingen en hervormingen’.

De extra tijd die de Grieken nu is gegund, kan Athene gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over eventuele verdere steun, zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

De verlenging maakt de weg ook vrij voor het nog openstaande geld voor Griekenland uit het programma, als er ten minste is voldaan aan alle voorwaarden.

Details

Volgens de details die nu uitlekken zou Griekenland toch een deel van de eisen, die de afgelopen dagen werden geformuleerd, moeten inslikken, schrijft het Belgische tijdschrift Knack. Zo zou Athene onder toezicht blijven van de trojka om het bestaande programma (en de bijhorende hervormingen) verder uit te te voeren.

Ook moet de eurogroep beslissen of de hervormingen goed zijn doorgevoerd, voordat het Zuid-Europese land aanspraak kan maken op nieuwe noodhulp.

Vooroverleg

Het was al de verwachting dat er een akkoord zou worden bereikt, nadat in Brussel uitlekte dat tijdens vooroverleg eerder op de dag hoofdrolspelers het eens waren geraakt over een concepttekst. Ook Duitsland bleek vanavond niet afwijzend te staan tegenover het voorstel van Griekenland voor verlenging van de noodsteun.

Eerder sprak de minister van Financiën Wolfgang Schäuble nog een keihard ‘nein’ uit tegen de brief van zijn Griekse collega, Yanis Varoufakis.

Athene vroeg donderdag formeel om een verlenging van het huidige, maar snel aflopende hulpprogramma aan. Want als er voor maart niet iets op tafel zou liggen, was het land nadien in grote financiële problemen gekomen. Griekenland moet de eerder gemaakte afspraken gewoon nakomen, was het standpunt van Berlijn. Veel eurolanden sloten zich daarbij aan.