Wat heeft jeneverfabrikant Lucas Bols op de beurs te zoeken?

04 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Lucas Bols maak woensdag zijn rentree op de Amsterdamse beurs. De aandelen van de Amsterdamse fabrikant van jenever en likeuren openden op 16,52 euro. Maar hoe serieus moeten we deze beursgang nemen?

Wat leuk dat er dit jaar twee oer-Hollandse bedrijven in Amsterdam naar de beurs gaan. Van staatsbank ABN AMRO wisten we dat al. De tweede is, zo werd begin januari bekend, Lucas Bols.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Van de jenever dus, uit 1575. Het bedrijf gaat voor 125 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. Nu is 75 procent in handen van investeerder AAC Capital. De overige 25 procent zit bij het management, onder leiding van CEO Huub van Doorne.

Handelswaar

Lucas Bols was de laatste decennia handelswaar. In 1993 fuseerde het met voedingsbedrijf Wessanen, vier jaar later haalde investeerder CVC het daar uit en ook van de beurs. CVC verkocht het in 2000 door aan het Franse drankenconcern Rémy Cointreau, waarvan Van Doorne het zes jaar later met hulp van AAC Capital (toen nog ABN AMRO) overnam.

De onderneming voert 20 merken die in ruim 110 landen worden verkocht. Naast Bols Genever gaat het onder meer om Damrak Gin, Bols Vodka en likeuren als Pisang Ambon. Het zijn nu hippe merken, geschonken in cocktailbars.

Tromgeroffel

Sympathiek bedrijf, maar hoe serieus is de beursgang? Lucas Bols zet 80 miljoen euro om. Die 125 miljoen zal worden gebruikt voor schuldreductie. Het bedrijf wil de beurs daarna gebruiken om te groeien in opkomende markten.

Lucas Bols kan zomaar overkomen wat een ander oer-Hollands bedrijf, Douwe Egberts, overkwam. Die onderneming ging in juni 2012 in Amsterdam met veel tromgeroffel naar de beurs.

In oktober 2013 verdween ze daar alweer na de overname door de Duitse investeerder JAB. Gegadigden om Lucas Bols in te lijven, zijn er voldoende. Denk aan de Britse drankengigant Diageo. In dat scenario maken de actuele en toekomstige aandeelhouders van Lucas Bol kans op een lucratief ritje. Zo ging het in elk geval bij Douwe Egberts. Proost.