V&D voorlopig gered van faillissement, maar hoe nu verder?

09 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

V&D balanceerde op de rand van een faillissement, maar de warenhuisketen heeft met een meerderheid van de betrokken partijen een akkoord bereikt. Er is definitieve overeenstemming bereikt, waardoor V&D het voorlopig wel even zal uitzingen.

IEF Capital maakte maandagmiddag bekend dat er overeenstemming is bereikt tussen de banken, aandeelhouders en de vastgoedeigenaren voor de komende jaren. Het akkoord vormt de basis voor de herstructurering van het bedrijf.

‘Werkgelegenheid is hiermee behouden en V&D blijft een vertrouwd onderdeel in het retail landschap. De financiering is hiermee structureel op orde en we zullen nu hard verder werken aan een gezonde, winstgevende toekomst,’ zegt topman Don Roach in een verklaring.

Rode cijfers

V&D is voorlopig gered, maar er zal flink wat moeten veranderen wil het warenhuis het ook op de lange termijn gaan redden. Het lukt V&D al jaren niet om uit de rode cijfers te komen.

Vorig jaar verdubbelde het nettoverlies zelfs ruimschoots, van 19 miljoen euro in 2012 tot 42 miljoen euro. De omzet daalde vorig jaar met 4 procent en kwam uit op 619 miljoen euro. Alleen snijden in de uitgaven zal bij V&D niet helpen, het warenhuis zal ook de strategie moeten aanpassen, zodat het winkelend publiek weer naar het warenhuis zal komen.

Door het nieuwe akkoord kan V&D midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Winkels

Retailspecialist Bert Keizer zegt tegen Elsevier dat het ‘wel wat laat’ is voor V&D om nu nog de strategie aan te passen. V&D zou volgens Keizer flink moeten indunnen. ‘Minder winkels en minder personeel.’

Hoe V&D komende jaren denkt te kunnen overleven, is nog maar de vraag. Mogelijk komen er meer shop-in-shops, iets waar het warenhuis de laatste jaren al langzaam mee is begonnen. Zo huren ketens als Hunkemöller en Mango al winkelruimtes in de V&D.

Dat een faillissement voorlopig is afgewend, is fijn voor het personeel, maar het ziet er nog steeds naar uit dat zij salaris moeten inleveren. Vorig maand wilde V&D personeelsleden korten op hun salaris met 5,8 procent. Ook andere arbeidsvoorwaarden werden versoberd.

V&D is er de afgelopen dagen tijdens het crisisoverleg niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken met de vakbonden. Het concern laat weten dat te betreuren, maar is bereid met de bonden verder te onderhandelen over ‘de noodzakelijke loonkostenverlaging’.

FNV Handel is blij dat V&D is gered, ‘maar dat wil zeker niet zeggen dat alles nu pais en vree is’, zegt bestuurder Niels Suijker. Volgens Suijker heeft V&D de afgelopen dagen geen echte poging gedaan om overeenstemming te krijgen over een salarisingreep. ‘Maar we staan open voor een gesprek. Wellicht dat de financiering die er nu door is, ruimte geeft om daadwerkelijk afspraken te maken.’