Oekraïne: ‘zware’ hervormingen in ruil voor 35 miljard euro

12 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Om een bankroet af te wenden krijgt Oekraïne de komende vier jaar een steunpakket aan leningen van 40 miljard dollar – ruim 35 miljard euro. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat garant voor een deel van 17,5 miljard dollar.

De rest van de steun komt van andere bronnen – waaronder de Europese Unie, die 1,8 miljard dollar beschikbaar stelt – maakte directeur van het IMF, Christine Lagarde, donderdag tijdens een persconferentie bekend.

Dit is niet het eerste steunpakket dat Oekraïne ontvangt. Eerder kreeg het land al bijna 14 miljard euro aan noodleningen toegezegd, maar dit bleek niet voldoende om het land te redden.

Krimp

Een jaar van gevechten in Oost-Oekraïne tussen het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten eisen hun tol in de voormalige Sovjetrepubliek, hoewel de economie de afgelopen jaren nooit echt daverend was. De centrale bank van Oekraïne voorspelde voor dit jaar een krimp van 5 procent van de economie. In 2014 kromp de economie al met 6,7 procent.

In december vorig jaar waarschuwde het IMF al dat Oekraïne meer geld nodig heeft om een faillissement te voorkomen. Ook de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek pleitte voor meer leningen: ‘Het is vrijwel onmogelijk voor Oekraïne om de crisis zonder hulp te doorstaan.’

In ruil voor de steun moet het land wel stevig hervormen: Oekraïne moet onder meer dit jaar bijna tien miljard euro aan schulden afbetalen. Volgens Lagarde heeft Kiev ‘een ongekende vastbeslotenheid om te hervormen’. Zo worden de energietarieven in het land verhoogd, banken en staatsbedrijven geherstructureerd en wordt corruptie bestreden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Russische agressie’

De directeur van het IMF benadrukt dat het een ambitieus akkoord is, maar niet zonder risico. Jatsenjoek zegt dat het gaat om ‘erg zware’ hervormingen, maar hij is over het algemeen positief. De economie van Oekraïne zou volgend jaar zelfs kunnen groeien, als de ‘Russische agressie’ een halt wordt toegeroepen en de geplande hervormingen een succes zijn, zegt hij.

Donderdag werd ook bekend dat het vredesoverleg in Minsk over het conflict in Oekraïne zijn vruchten heeft afgeworpen. De vier politieke leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne hebben een staakt-het-vuren bereikt dat in de nacht van zaterdag op zondag zal ingaan.