Elsevier Uw geld: welke rechten heeft u als huurder?

23 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Wat doe je als huurder als je het vermoeden hebt dat je te veel huur betaalt? Niet zelden betalen huurders, onder wie studenten, meer voor hun woning dan wettelijk is toegestaan. Zij hebben diverse mogelijkheden om een te hoge huur aan te vechten.

Wie wil weten of hij te veel huur betaalt, kan terecht op huurcommissie.nl (onder ‘huurprijscheck‘). Op basis van een door de overheid opgesteld puntensysteem kunnen huurders hier een indicatie van hun maximale kale huurprijs (de maandelijkse huurprijs zonder kosten voor service, gas, water en licht) berekenen. De puntentelling is onder meer gebaseerd op de grootte van de leefruimte, de locatie, en bijvoorbeeld het aantal douches en wc’s in de woning.

Gelijk

Is de huurprijs te hoog? Dan kan een huurder voor 25 euro de huurcommissie inschakelen.

Die onderzoekt de woning en doet vervolgens een bindende uitspraak over de hoogte van de kale huur. Krijgt de huurder gelijk, dan moet de verhuurder de huur verlagen. Ook kunnen huurders te veel betaalde huur terugvorderen.

Servicekosten

Sommige huisbazen vragen een lage kale huurprijs, maar rekenen een hoog voorschot op servicekosten en kosten voor gas, water en licht, waarvan huurders niets meer terugzien. Ook dit is niet rechtsgeldig.

Verhuurders zijn verplicht elk jaar een overzicht van de gemaakte kosten aan de huurder te sturen. Een eventueel overschot moet worden terugbetaald.

Dreigen

Verhuurders proberen soms koste wat kost te voorkomen dat huurders hun rechten opeisen. Zij dreigen huurders uit hun huis te zetten, veranderen sloten of sluiten gas, water en licht af. Ook hiertegen is de huurder beschermd.

Hij kan bijvoorbeeld via een zogeheten snelle procedure binnen twee weken bij de kantonrechter heraansluiting van gas, water of licht afdwingen. De huisbaas krijgt dan een boete en betaalt de proceskosten.

Deze rechten gelden niet alleen voor studenten- en sociale-huurwoningen. Ook bewoners van huurwoningen in de vrije sector – zij betalen minimaal 710,68 euro huur – kunnen huurverlaging eisen, mits hun contract niet ouder is dan zes maanden.