Minder bedrijven gestopt en minder faillissementen in 2014

03 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Minder bedrijven hebben vorig jaar hun activiteiten beëindigd. Het aantal bedrijven dat ermee is gestopt, lag vorig jaar eentiende lager dan het jaar ervoor. Een kleine 117.000 ondernemingen schreef zich vorig jaar uit bij de Kamer van Koophandel.

Ook het aantal faillietverklaringen daalde vorig jaar, liefst met 21 procent tot ruim 6.900, blijkt zaterdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Detailhandel

De Kamer van Koophandel ziet de cijfers als ‘voorteken voor een herstellende economie’. De sectoren die vorig jaar het hardst werden getroffen, waren de zakelijke dienstverlening, de bouw en de detailhandel.

Het aantal bedrijven in Nederland is vorig jaar toegenomen met 5 procent. 187.177 bedrijven hebben zich in 2014 bijgeschreven in het Handelsregister, een stijging van 1,2 procent. Er kwamen vooral veel zzp’ers bij (50.000). Zzp’ers beginnen vooral organisatieadviesbureaus en bouwbedrijven.

Bij mkb’ers is het openen van een lunchroom of restaurant een populaire activiteit. Het aantal mkb’ers is vorig jaar iets afgenomen, met 1 procent tot  ruim 422.000. Ook in het grootbedrijf was met 1 procent een kleine daling tot ruim 1.400.

Opkomst

Volgens de Kamer van Koophandel hebben veel ‘traditionele’ ondernemingen het zwaar te verduren. Dat komt vooral door de veranderende economie en de opkomst van dienstverlening via het internet. ‘Wanneer de druk te hoog wordt, leggen zij het loodje, wanneer het bedrijf succesvol is, liggen investeerders uit andere landen op de loer.’

Verder blijkt dat de gemiddelde ondernemer ongeveer 47 jaar is, en de gemiddelde starter 37 jaar. Het zijn nog steeds vooral de mannen die voor zichzelf beginnen (61,7 procent).  Ze zijn vooral in Nederland geboren: zo’n 14 procent is afkomstig uit het buitenland.