Elsevier Uw geld: zo zorgt u voor lagere stookkosten

16 januari 2015Leestijd: 3 minuten
''

De belastingen op stroom en gas gaan elk jaar omhoog, maar door slim te vergelijken, kunt u onder de streep toch besparen. Wat verandert er dit jaar op de energienota?

Het jaar 2014 ging bij weerinstituut KNMI de boeken in als het warmste in drie eeuwen. Dat betekende regenachtige feestdagen, maar ook lagere stookkosten: klanten van energieleverancier Eneco verbruikten afgelopen jaar zo’n 15 procent minder aardgas, die van Essent – die vaker buiten de Randstad en in grotere huizen wonen – zelfs 20 procent.

Meevaller

Dat is gunstig, want het scheelt zo’n 140 tot 200 euro op de energienota. Toch kan de meevaller niet verbloemen dat de belastingen op het verwarmen en verlichten van uw huis belangrijke melkkoeien zijn voor de overheid, die de tarieven structureel verhoogt. Opvallend is dat energiemaatschappijen en netbeheerders hun prijzen intussen verlagen.

Wat verandert er dit jaar op de energienota, en hoe zorgt u ervoor dat die zo laag mogelijk blijft?

Neem de familie Bakker, die met drie personen in een twee-onder-een-kap woont. Budgetvoorlichter Nibud schat dat het gezin jaarlijks 4.120 kilowattuur stroom verbruikt, en gemiddeld 2.025 kuub gas – in een warm jaar minder dan in een koud jaar.

Voor die energie betaalde de familie afgelopen jaar 2.393 euro.

Daarvan ging 1.056 euro naar de energiemaatschappij, de netbeheerder – die het gas- en stroomnetwerk onderhoudt – kreeg 330 euro en meer dan 41 procent – 987 euro – ging naar de schatkist.

Balans

Dit jaar zal die balans slechter uitvallen: de energiebelasting op gas en stroom stijgt, net als de zogeheten opslag duurzame energie. Dit jaar kosten die de familie Bakker naar verwachting 31 euro meer.

Vooral de opslag duurzame energie is daar debet aan. Toen de overheid die voor het eerst in rekening bracht, in 2013, was het nog een relatief laag bedrag. Sindsdien verdrievoudigde de heffing, en het ministerie van Economische Zaken verwacht dat een gemiddeld gezin er in 2023 liefst 237 euro aan kwijt is.

Lichtpuntjes

Toch zijn er ook lichtpuntjes, vertelt Paul van Selms (50), directeur van inkoopcollectief UnitedConsumers: ‘Veel mensen gaan ervan uit dat gas en elektriciteit duurder worden, maar de laatste jaren daalden de prijzen juist.’

Hij noemt de overcapaciteit op de energiemarkt en de sinds afgelopen najaar lage olieprijzen als oorzaken voor de dalende prijzen. ‘Een gemiddeld huishouden is dit jaar pakweg 40 euro minder kwijt aan verwarming en verlichting.’

Daarnaast verlaagde de Autoriteit Consument & Markt afgelopen najaar de maximumtarieven die netbeheerders mogen rekenen voor het transport van gas. Dat scheelt een gemiddeld gezin zo’n 25 euro per jaar. Van Selms waarschuwt er wel voor dat een strenge winter de twee meevallers zomaar ongedaan kan maken.

Wie er zeker van wil zijn dat hij aan het einde van het jaar niet te veel hoeft bij te betalen, doet er – los van energiebesparende maatregelen als tochtstrips en ledlampen – dus goed aan om zijn energienota te vergelijken met de tarieven van de concurrent.

Prijsvechters

Zo verschillen goedkope en dure maatschappijen doorgaans 2 cent per kilowattuur, inclusief btw. Bij gas is dat tot wel 8 cent per kubieke meter. Dat zou de familie Bakker dit jaar 244 euro schelen.

Van Selms waarschuwt er wel voor dat consumenten niet alleen naar de stroom- en gastarieven moeten kijken, maar ook naar het vastrecht dat de energiemaatschappij rekent.

Een aantal leveranciers stunt namelijk met lage kilowattuurprijzen, maar brengt dan elke maand wel een veel hoger vastrecht in rekening. Onder de streep zijn sommige ‘prijsvechters’ dan alsnog duurder dan de concurrent met een hogere kilowattuur- en kuubprijs.

Opletten

Het is bovendien goed opletten, want het vastrecht verschilt niet alleen per aanbieder, maar ook per contractvorm. Zo is het vastrecht bij Eneco jaarlijks 55 euro, maar bij Oxxio tussen de 120 en 196 euro, tot wel 348 euro voor wie een iPad neemt bij zijn energiecontract.

‘Overstappers moeten dit jaar ook goed kijken naar hun geschatte verbruik,’ benadrukt Van Selms. Hij wijst erop dat dat te laag kan zijn door het zachte weer van 2014. Liefst schat u dat wat hoger in, om te voorkomen dat u aan het eind van dit jaar moet bijbetalen mocht het de komende maanden toch nog schaatsweer worden.