Beurs hard onderuit na uitspraken Syriza-premier Tsipras

28 januari 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het nieuwe Griekse kabinet heeft woensdag bij de eerste ministerraad een serie maatregelen aangekondigd. Die hebben meteen een negatief effect op de beurs in Griekenland.

Die leverde ruim 9 procent in. Vanochtend was de beurs al 2 procent lager geopend. Ook de rente op Griekse staatsobligaties loopt verder op. Grote banken, waaronder de National Bank of Greece, hebben te maken met zware verliezen.

Buitenlandse investeerders zien de politieke ontwikkeling met lede ogen aan: ze vrezen dat Griekenland vertrekt uit de eurozone, schrijft The Wall Street Journal.

Hun vertrouwen neemt af, omdat het kabinet van de eurosceptische Syriza en de Onafhankelijke Grieken, zich tegen de voorwaarden voor steun van internationale geldschieters keert. Die voorwaarden zijn duidelijk: bezuinig op het staatsapparaat en voer hervormingen door.

Minimumloon

Syriza-premier Alexis Tsipras – de grote winnaar van de parlementsverkiezingen zondag – maakte vandaag nog eens duidelijk dat zijn ministerploeg wil stoppen met het strenge bezuinigingsbeleid dat de Grieken werd opgelegd in ruil voor veel geld van onder meer de Europese Unie.

Dat Griekenland nu wordt geleid door een extreemlinkse politicus blijkt wel uit het feit dat er plannen zijn om het minimumloon te verhogen, de dertiende maand voor gepensioneerden opnieuw in te voeren. Ook de privatisering van nutsbedrijven en havens wordt teruggedraaid.

Duizenden ambtenaren mogen weer terugkomen bij hun oude werkgever, de staat. Hoeveel ontslagen er precies ongedaan worden gemaakt, is nog niet bekend. Alleen al in 2014 werden er in het kader van de bezuinigingen 9.500 ambtenaren de laan uitgestuurd.

Geen breuk

Deze maatregelen werden eerder genomen door de vorige regering van de conservatieve premier Antonis Samaras. Athene zegt niet uit te zijn op een breuk met geldschieters als de EU, maar wil zich naar eigen zeggen ook niet onderwerpen.

Premier Tsipras wil de terugbetaling van de geleende miljarden, onder meer van de Nederlandse belastingbetaler, koppelen aan economische groei. De terugbetalingstermijn moet volgens Athene met tientallen jaren worden verlengd, zodat de lasten voor de Griekse burgers verminderen.

Maar de noordelijke landen in de eurozone zijn sowieso niet van plan om de Griekse schulden kwijt te schelden. Dat werd eerder vandaag nog eens onderstreept door Jyrki Katainen, de Finse eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken.