Zeven tips om te besparen op uw zorgverzekering

11 december 2014Leestijd: 5 minuten

De zorgpremie stijgt volgend jaar, zij het beperkt. Overstappen kan lonen, maar vooral als u kiest voor een uitgeklede budgetpolis.

Elsevier geeft zeven tips waardoor u per jaar honderden euro’s goedkoper uit kunt zijn. Maar er zijn altijd zaken waar u op moet letten.

1. Ga naar een andere verzekeraar

De meeste consumenten bleven afgelopen jaar bij de zorgverzekeraar die ze het jaar ervoor hadden. Komend jaar is de goedkoopste basisverzekering 375 euro voordeliger dan de duurste. Dat komt vooral door de opkomst van voordelige budgetpolissen als die van ZEKUR en Bewuzt, beide van VGZ. Die polissen zijn meestal strenger wat betreft het aantal ziekenhuizen waar u naartoe kunt. Maar ook polissen die minder streng zijn, zoals restitutiepolissen, verschillen meer dan 95 euro in premie per jaar. De kosten voor aanvullende polissen verschillen eveneens flink. ‘Slapers’ – klanten die nooit overstappen – kunnen daardoor jaarlijks honderden euro’s mislopen.

PAS OP Budgetpolissen zijn een stuk voordeliger, maar het aantal ziekenhuizen waar de klanten terechtkunnen, is dus kleiner. Wie naar een ander ziekenhuis wil, moet vaak 25 tot 50 procent zelf betalen. Controleer vooraf of uw favoriete zorginstelling wordt vergoed.

Wie overstapt en ook bij de nieuwe verzekeraar een aanvullende verzekering wil afsluiten, moet zich goed realiseren dat verzekeraars bij dat type polissen wél onderscheid mogen maken op basis van bijvoorbeeld leeftijd of gezondheid. Hebt u kronen die aan vervanging toe zijn? De verzekeraar kan u ernaar vragen en u eventueel de aanvullende tandartsverzekering weigeren.

2. Neem een gok met het eigen risico

Het verplichte eigen risico is volgend jaar opnieuw hoger: 375 euro. Daarbovenop kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico, met maximaal 500 euro extra per jaar. Vorig jaar koos slechts 11 procent voor een hoger eigen risico. Zonde, want de zorgverzekeraar geeft in zo’n geval flink korting. Wie gezond leeft en zelden of nooit medicijnen slikt, kan zo meer dan 20 euro per maand op zijn premie besparen. Niet alle verzekeraars geven overigens evenveel voordeel.

Inventariseer goed hoeveel korting u krijgt. Gaat het onverhoopt toch mis, dan loopt u na verrekening van de premiekorting een risico van zo’n 250 euro.

PAS OP Een vrijwillig eigen risico afsluiten kan weliswaar voordelig uitpakken, maar wie toch gebruik moet maken van de zorg – een ongeluk zit in een klein hoekje – moet ineens niet 375 euro, maar tot 875 euro zelf betalen. Overigens hoeft u dat bedrag meestal niet in één keer te betalen; het kan ook in termijnen.

3. Aanvullend verzekerd of oververzekerd?

Bijna 85 procent van de verzekerden had afgelopen jaar een aanvullende verzekering en betaalde daar gemiddeld meer dan 300 euro per jaar voor. Toch gebruiken velen die polissen niet of nauwelijks: noodzakelijke zorg zit immers al in het basispakket. Bovendien is er soms overlap met andere verzekeringen. Zo sluiten veel Nederlanders een aanvullend pakket af voor medische zorg in het buitenland, maar spoedeisende hulp wordt in Europa al vergoed tot het Nederlandse tarief.

Is zorg duurder? Dat wordt dan dikwijls vergoed door de reisverzekering, die het merendeel van de Nederlanders afsluit. Ga verder na hoe vaak u de afgelopen jaren een beroep deed op bijvoorbeeld fysiotherapie of holistische therapie. Wellicht volstaat een minder uitgebreide aanvullende polis.

PAS OP Een extra polis voor medische hulpmiddelen die niet in het basispakket zitten, of fysiotherapie voor sporters: aanvullende verzekeringen kunnen wel degelijk veel geld besparen. Schrap dus niet te radicaal.

4. Betaal de premie vooruit

Veel zorgverzekeraars geven een kleine korting aan klanten die hun premie per kwartaal, per half jaar of per jaar betalen. Dat scheelt immers administratiekosten. Vooruitbetalen kan een korting opleveren tot zo’n 3 procent van de premie – een stuk meer dan spaarrekeningen momenteel opleveren.

5. Lid? Krijg korting

Verzekeraars mogen leden van collectieven maximaal 10 procent korting geven op de premie van het basispakket, en nog meer op aanvullende polissen. Zo’n 70 procent van de verzekerden kreeg vorig jaar zo’n korting, want het gaat niet alleen om collectieve polissen bij werkgevers, maar ook bij een patiëntenorganisatie, ouderenbonden en consumentenclubs. Vrijwel elke organisatie heeft wel korting bedongen.

PAS OP Een tientje minder per maand bij één verzekeraar is aantrekkelijk, maar het is goed mogelijk dat een tweede verzekeraar – zonder korting – onder de streep toch goedkoper is.

6. Spaar zelf voor gebitsonderhoud

Tandartsverzekeringen worden inmiddels voornamelijk gebruikt door hen die er daadwerkelijk gebruik van maken. De premies zijn daardoor hoog, de vergoedingen laag. Zo vergoedt de aanvullende module OHRA TandenGaaf 250 100 procent van de behandelingen, tot een maximum van 250 euro per jaar. Daar staat een jaarlijkse premie van net geen 190 euro tegenover. Wie met zo’n tandartspolis wil besparen op zijn reguliere tandartskosten, heeft dus maar een kleine winstmarge.

PAS OP De basisverzekering vergoedt voor kinderen onder de achttien geen orthodontie. Ouders van kinderen die een beugel nodig hebben, moeten oppassen dat ze niet onderverzekerd raken. Bovendien biedt de aanvullende tandartsverzekering bij veel verzekeraars een ongevallenverzekering. Bijvoorbeeld voor het breken van een tand.

Voor wie geen jonge kinderen meer heeft, maar wel een fraai gebit, bedacht de tandartsenorganisatie KNMT Ixorg. Dit is een soort spaarpotje (zonder rente) waarin u geld opzij kunt leggen voor tandartskosten. Naast dit bedrag betaalt u elke maand servicekosten van 4,85 euro. Hierbij is een ongevallenverzekering inbegrepen, die tot 10.000 euro vergoedt als u bijvoorbeeld van uw fiets valt en gebitschade oploopt.

7. Krijg korting via vergelijkingssites

Vergelijkingswebsites als hoyhoy.nl, zorgkiezer.nl en independer.nl zijn voor veel consumenten onmisbaar om polissen en vooral prijzen met elkaar te vergelijken. Het is aan te raden verscheidene van die vergelijkingssites te gebruiken als u zoekt naar de beste polis voor de laagste prijs: de Autoriteit Financiële Markten ontdekte dat bij het invullen van dezelfde gegevens op de sites toch verschillende verzekeraars naar voren komen.

Dat komt waarschijnlijk doordat de websites een vergoeding krijgen per aangebrachte klant. De toezichthouder raadt ook aan om niet alleen naar de top drie te kijken, maar verder te klikken en verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, ook op voorwaarden.

Dat kan op deze websites gelukkig eenvoudig. Bovendien krijgt u op sommige polissen 10 procent premiekorting.