De Russische roebel raakt in vrije val: hoe zit dat?

01 december 2014Leestijd: 2 minuten

De daling van de Russische munt, de roebel, is nog niet gestuit. Integendeel, aan het begin van maandagmiddag stond de munt ruim 6 procent lager tegenover de dollar en de euro dan voor het weekeinde.

Daarna herstelde de roebel zich iets, maar tegen het einde van de middag stond de munt nog altijd bijna 4 procent in de min, op ruim 52 roebel per dollar.

De roebel verloor de afgelopen dagen al gestaag aan waarde en maakte vandaag een duikvlucht – een daling die niet meer werd gezien sinds de ingrijpende financiële en economische crisis in Rusland in 1998, schrijft The Financial Times.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Sancties

In slechts vier maanden tijd heeft de munt meer dan 40 procent aan waarde ingeboet. De waardedaling heeft te maken met de hard dalende olieprijs. Valutahandelaren proberen snel van de munt af te komen, nu ze zien dat de prijs voor een vat ruwe olie snel daalt.

Olie en gas zijn erg belangrijk voor de Russische economie: de grondstoffen zijn goed voor bijna 70 procent van de Russische uitvoer en voor 50 procent van de begroting. Handelaren zien ook dat Rusland lijdt onder de sancties die het Westen heeft ingevoerd vanwege de annexatie van de Krim en de vermeende bemoeienis van het Kremlin in het oosten van Oekraïne.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Recessie

Volgens analisten van de Amerikaanse zakenwebsite Bloomberg is de kans groot dat Rusland vanaf volgend jaar in een recessie belandt. Ook de Russische regering zelf, bij monde van minister van Financiën Anton Siluanov, waarschuwt voor een verdere economische teruggang. ‘Als de situatie verslechtert, is een recessie in 2015 onvermijdelijk,’ zei hij.

Volgens hem mist zijn land dit jaar al 140 miljard dollar vanwege de lagere olieprijs en de westerse strafmaatregelen. De verzwakte Russische financiële positie zorgt er ook voor dat de rente op Russische staatsleningen stijgt, waardoor de financieringskosten dus flink toenemen.

Moskou bleef de afgelopen tijd niet werkloos toezien. In een poging om de val van de roebel op te vangen, werden dit jaar 90 miljard van de deviezenreserves van het land ingezet. In november stopte de bank met deze ingrepen, omdat de reserves snel opraakten.

OPEC

De vicepremier, Igor Stuvalov, denkt dat de olieprijzen wel weer snel zullen stijgen, schrijft Russia Today. Daardoor zullen er ook flink meer inkomsten in de Russische schatkist stromen. Of dat gebeurt, is nog maar de vraag.

De Organisatie van Olie Exporterende Landen, ook wel bekend onder de afkorting OPEC, maakte vorige week bekend dat de productie niet wordt teruggedraaid om daarmee de prijs op te schroeven.

De huidige malaise vertoont trekjes van de financiële en economische crisis waar Rusland in terechtkwam in 1998. Ook toen stonden olie- en gasprijzen flink onder druk. Daarnaast voerde Rusland in die jaren daarvoor een prijzige oorlog met Tsjetsjenië.