Kritiek op Poetin overschaduwt beloftes economie op G20-top

16 november 2014Leestijd: 2 minuten

Wereldleiders beloofden op de laatste dag van de G20-top in Brisbane, Australië om de wereldeconomie harder te laten groeien. De top werd enigszins overschaduwd door het conflict in Oekraïne.

De economische groei zou volgens de wereldleiders tegen het jaar 2018 met een extra 2 procent opgekrikt moeten zijn. De belangrijkste industrielanden beloofden onder meer om handelsbelemmeringen weg te nemen, concurrentie te verbeteren en investeringen te stimuleren. Daarnaast wil de G20 dat de klimaatproblemen beter aangepakt worden.

Belasting

Daarnaast willen de wereldleiders meer transparantie in het internationale belastingsysteem. Zij steunen hiermee de aanbevelingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De G20 zet een actieplan op waarmee belastingontduiking internationaal wordt aangepakt en waarmee kleine ondernemingen niet onevenredig worden getroffen door belastingregelingen.

De landen beloven meer te gaan samenwerken en zullen daarbij onder meer gebruik gaan maken van een automatische informatie-uitwisseling. Het actieplan wordt gesteund door alle G20- en OESO-landen. Daarmee wordt ongeveer 90 procent van de wereldeconomie gedekt.

Vroegtijdig vertrek

De G20-top werd voor een groot deel gedomineerd door het conflict in Oekraïne en de spanningen tussen Rusland en het Westen die daaruit voortvloeien. Westerse landen bekritiseren gezamenlijk de Russische regering om zijn steun aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne. De Verenigde Staten en de Europese Unie gaven tijdens de top echter aan op korte termijn geen nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen.

De Australische variant van Sky News meldt dat Poetin als eerste wereldleider vroegtijdig het vliegtuig terug naar huis pakte. De Russische president, die ondanks de ramp met MH17 toch welkom was op de G20-top, verliet de bijeenkomst voordat de officiële slotceremonie van start ging en gaf aan minstens ‘vier tot vijf uur slaap’ nodig te hebben voordat hij maandag weer aan het werk gaat.