Zoals verwacht: KLM heeft zwaar kwartaal achter de rug

29 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

KLM, onderdeel van de luchtvaartcombinatie Air France-KLM, heeft in het derde kwartaal inderdaad te maken met een flinke winstdaling.

Dat blijkt uit de resultaten die moederbedrijf Air France-KLM woensdag heeft gepubliceerd.

De winst ging met een kwart naar beneden, en kwam uit op 265 miljoen euro. Air France leed verlies – en dat komt vooral door de staking van Franse piloten in september, die het bedrijf meer dan 400 miljoen aan inkomsten heeft gekost.

Vakantie

De luchtvaartcombinatie maakt als geheel nog wel winst, maar veel minder dan in dezelfde periode vorig jaar: 111 miljoen, tegen 372 miljoen in 2013. Normaal gesproken is het derde kwartaal de sterkste periode voor de luchtvaartmaatschappij, vanwege de vakantieperiode.

Gaan er nu inderdaad duizenden ontslagen vallen, tot wel 7.500 zoals het AD dinsdag meldde? Financieel directeur Pierre-François Riolacci van Air France-KLM benadrukte dat er geen ingrijpende maatregelen worden genomen. Om het effect van de staking te beperken, zal het bedrijf terughoudender zijn met investeringen en aangekondigde bezuinigingsmaatregelen naar voren halen.

De pilotenstaking van de Franse piloten, die hun riante arbeidsvoorwaarden wilden behouden – een inkomen van 240.000 euro per jaar voor een ervaren piloot is niet ongewoon – bracht het bedrijf dus veel schade toe. De kosten van de staking komen boven op de verliezen die de holding al jaar op jaar stapelt, vooral aan de Franse kant.

Forse ingrepen

KLM sprak gisteren met klem tegen dat er veel banen verloren gaan. Dergelijke verhalen zijn ‘volledig uit de lucht gegrepen’, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Maar voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie verwacht dat de opvolger van de aan de kant gezette Camiel Eurlings, Pieter Elbers, forse ingrepen zal aankondigen, nu de nieuwste cijfers bekend zijn.

Het ontslag betekent overigens niet per definitie dat er minder werk komt. Het werk kan ook namelijk ook worden uitbesteed aan externe bedrijven.