Elsevier Uw geld: waarom zuinig zijn met energie veel geld kost

23 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Bij het kapotgaan van een oude koelkast, of het plaatsen van een nieuwe keuken, lijkt het energiezuinigste model de meest logische keuze. Dat is weliswaar goed voor het milieu, maar niet per se voor uw portemonnee.

Wie een oude vaatwasser of koelkast vervangt door een nieuw model, bespaart fors op de energiekosten: huishoudapparatuur wordt steeds zuiniger.

Energielabel ‘A’ – voor zuinige apparaten – moet inmiddels al etiketten ‘A+’ tot en met ‘A+++-50%’ laten voorgaan. Dat scheelt flink in het stroomverbruik, maar goedkoop zijn die milieuvriendelijke machines niet. Weegt het lagere verbruik op tegen de extra investering?

Energielabel

Een energiezuinige wasmachine, koelkast of vaatwasser uitzoeken, is niet lastig, want zelfs de meest onzuinige apparaten hebben tegenwoordig allemaal energielabel ‘A’ of hoger. Dat levert een aardige besparing op, want terwijl een tien jaar oude koelvriescombinatie gemiddeld 350 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar verbruikt, hebben nieuwere modellen met energielabel ‘A+’ aan 250 kWh genoeg.

Met een stroomprijs van 23 cent per kilowattuur kost die oude koelkast ruim 80 euro per jaar aan elektriciteit. Een nieuwe koelkast is 20 euro per jaar goedkoper. De zuinigste koelkasten, met energielabel, ‘A+++’, zijn nog goedkoper: die verbruiken jaarlijks slechts 150 kWh aan stroom, waardoor ze in de jaarrekening voor nog geen 35 euro meetellen.

Kapot

Bij het kapotgaan van een oude koelkast, of het plaatsen van een nieuwe keuken, lijkt het energiezuinigste model daarom de meest logische keuze. Dat is weliswaar goed voor het milieu, maar niet per se voor uw portemonnee: de zuinigste koelkasten zijn meer dan 250 euro duurder dan hun minder zuinige collega’s, terwijl ze in het verbruik slechts 25 euro per jaar goedkoper zijn. De investering levert dus pas na tien jaar wat op.

Dat geldt ook voor vaatwassers: relatief zuinige machines met een ‘A+’-label staan te kust en te keur bij witgoedwinkels voor minder dan 350 euro. Per wasbeurt gebruiken ze gemiddeld 12 liter water en iets meer dan een kilowattuur aan stroom. Het apparaat jaarlijks 280 keer laten draaien – het gemiddelde waar de Europese Unie bij het vaststellen van de energielabels van uitgaat – kost 280 kWh stroom en 3.360 liter water. Bij elkaar kost dat pakweg 69 euro aan stroom en water.

Belasting

De goedkoopste vaatwassers met energielabel ‘A+++’ kunnen toe met minder dan 0,7 kWh en 7 liter water per wasbeurt. Daardoor maken ze uw vieze vaat voor ruim 20 euro per jaar minder schoon, maar u moet meer dan 700 euro neerleggen om de apparaten aan te schaffen. Die investering verdient zich dus pas na meer dan zeventien jaar terug.

Uiteraard kunt u zich met die energiezuinige apparaten wel voorbereiden op stijgende stroom- en waterprijzen – zo verdubbelde het kabinet dit jaar de belasting op leidingwater – maar die moeten wel heel hard stijgen, willen koelkasten en vaatwassers met het label ‘A+++’ onder de streep echt een plusje opleveren.