Melkwei en zijn eiwitten

13 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Melkwei is veel te nuttig om als afval van het maakproces van kaas te worden beschouwd. De eiwitten in de melkwei hebben zelfs de hoogste biologische waarde van alle bekende eiwitten.

De kwaliteit van eiwitten wordt gemeten in biologische waarde (BW-score), die verwijst naar hoe goed een stof wordt verteerd in de dunne darm. Lichaamseigen eiwitten scoren uiteraard hoog: honderd procent. Moedermelk heeft daarom een BW-score van 100. Onze voeding zal dit nooit kunnen imiteren,  maar het is wel mogelijk om in de buurt te komen.

Kippenei

Het eiwit van een kippenei heeft bijvoorbeeld een BW-score van 96 procent. De vele eiwitten in melkwei scoren 104 procent, dus zelfs hoger dan de standaardwaarde. Ter vergelijking: koemelk heeft een BW-score van 91 en sojamelk een van 74 procent.

Naast het voordeel van de eiwitten in de melkwei, heeft de geelgroene vloeistof die overblijft nadat de stremsel is toegevoegd aan de melk en de wrongel is afgescheiden ook veel andere goede eigenschappen. Het bevalt nauwelijks vet en juist veel melksuiker, vitaminen en mineralen.

Niet zo gek dus dat baby’s geen pure koemelk in hun flesje krijgen, wanneer er geen borstvoeding gegeven wordt. Babyvoedingsfabrikanten gebruiken heel slim alleen het rijkste component van de melk: de melkwei.