Tijdelijk beroepsverbod voor twee bankiers

10 maart 2017Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Twee voormalige bankmedewerkers hebben een beroepsverbod gekregen omdat ze over de schreef zijn gegaan. Ze mogen respectievelijk zes en twaalf maanden niet werken in de bankensector, vindt de tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht.

Eén bankier kreeg een beroepsverbod van een jaar, omdat hij privébelangen verstrengelde met de zakelijke belangen van een cliënt bij het financieren van een hypotheek voor de aankoop van een huis. De andere bankier kreeg een verbod voor zes maanden vanwege het veelvuldig en herhaaldelijk inkijken van bankgegevens van cliënten, zonder dat daarvoor een zakelijke aanleiding was.

Beide bankiers zijn inmiddels ontslagen door de bank waar ze werkten. Ze kunnen nog beroep aanteken tegen de uitspraak. De tuchtcommissie maakte niet bekend bij welke banken de twee werkzaam waren.

Inclusief bovenstaande zaken heeft de tuchtcommissie tot nog toe aan drie bankiers een tijdelijk beroepsverbod opgelegd. Zij velde daarbij in totaal in vijf zaken een oordeel. Afgelopen december deed de commissie zijn eerste uitspraak.