Nederlander 21 minuten zonder stroom in 2016

03 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse huishoudens en bedrijven zaten vorig jaar gemiddeld 21 minuten zonder stroom. Netbeheer Nederland heeft dat berekend op basis van gegevens van alle netbeheerders. Zij kunnen terugkijken op een goed jaar: de gemiddelde stroomuitval lag 17 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

Gasstoringen zijn nog veel zeldzamer. Verdeeld over het totale aantal aansluitingen komen de netbeheerders erop uit dat klanten gemiddeld slechts 58 seconden zonder gas zaten, maar liefst 40 procent minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het elektriciteitsnet werkt 99,995 procent van de tijd naar behoren. Daarmee is het een van de betrouwbaarste netten ter wereld, stelt Netbeheer Nederland tevreden vast.

Overigens steeg het totale aantal stroomstoringen wel met 2 procent. Graafmachines waren net als in voorgaande jaren de belangrijkste boosdoeners.