Gemeentes halen meer uit ozb

09 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Gemeentes halen dit jaar naar verwachting 2,5 procent meer op met de onroerendzaakbelasting (ozb) dan in 2016. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De belasting op woningen, kantoren, winkels en bedrijfspanden moet dit jaar in totaal bijna 3,9 miljard euro opleveren. Woningen zijn daarbij goed voor 2 miljard euro.

15 procent van de totale ozb-inkomsten wordt opgehaald in de vier grootste steden. Die spelen vooral de hoofdrol in de belastingen op kantoren, winkels en bedrijfspanden. Rotterdam haalt naar verwachting met 236 miljoen euro de meeste ozb op. Daarvan komt driekwart van niet-woningen. Amsterdam volgt met 167 miljoen euro. Utrecht int 96 miljoen euro en Den Haag komt op 85 miljoen euro uit.