Europese beurzen sluiten licht hoger

13 maart 2017Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met kleine plussen gesloten, geholpen door de grondstofgerelateerde bedrijven. Beleggers hielden over het algemeen het kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. Die beslissing wordt woensdag genomen, op de dag dat Nederlandse kiezers naar de stembus gaan.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent in de plus op 511,90 punten. De MidKap noteerde 0,6 procent hoger op 736,27 punten. Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent.

De hoofdindex op het Damrak werd aangevoerd door staalproducent ArcelorMittal, die 4,7 procent won. Ook elders in Europa gingen grondstofbedrijven flink vooruit. Zo was staalconcern ThyssenKrupp in Frankfurt één van de grotere winnaars met een koersstijging van 2,3 procent. Dit gold in Londen voor mijnbouwers als Anglo American, Rio Tinto en Antofagasta met plussen tot bijna 5 procent.

Sterkste stijger

Kabelaar Altice sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,6 procent, na een adviesverlaging door Citi. In de MidKap was kunstmestproducent OCI de sterkste stijger met een plus van ruim 5 procent.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis noteerde 0,4 procent in het groen. Het bedrijf zag zijn Britse branchegenoot Amec Foster Wheeler voor omgerekend circa 2,5 miljard euro worden overgenomen door olie- en gasdienstverlener John Wood Group. Amec Foster Wheeler sprong in Londen bijna 12 procent omhoog.

Bovis

Bouwbedrijf Bovis behoorde in de Britse hoofdstad met een plus van 10 procent ook tot de opvallendste stijgers. Het bedrijf bevestigde in gesprek te zijn met rivaal Galliford Try (min 0,1 procent) over een samengaan.

Naar verwachting zal de Fed besluiten de rente in de VS verder te verhogen. Daarmee zou de koepel van Amerikaanse centrale banken de eerste stap zetten van de in totaal verwachte drie, of mogelijk zelfs vier renteverhogingen in 2017. Eind vorig jaar ging de rente ook al omhoog, exact één jaar nadat de eerste rentestap sinds de financiële crisis werd gezet.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 48,45 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder bij 51,43 dollar per vat. De euro noteerde 1,0664 dollar, tegen 1,0674 dollar bij het Europese slot op vrijdag.