Zwarte lijst witwaslanden krijgt onvoldoende

19 januari 2017Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement wil dat Europa strenger gaat optreden tegen landen die te weinig doen tegen terrorismefinanciering, witwassen en belastingontduiking. Het parlement heeft donderdag in Straatsburg een nieuwe zwarte lijst van ‘risicolanden’ die de Europese Commissie voorstelt verworpen.

,,Het is een schamel lijstje dat de commissie heeft opgesteld”, aldus rapporteur Judith Sargentini (GroenLinks). ,,Alleen Afghanistan, Bosnië en Herzegovina, Irak, Iran, Laos, Syrië, Oeganda, Vanuatu, Jemen en Noord-Korea staan erop. Als wij financiële criminaliteit effectief willen bestrijden, dan hebben wij een ambitieuze zwarte lijst nodig met meer dan alleen wat schurkenstaten erop. Daar horen ook landen bij die belastingfraude faciliteren.”

De lijst vloeit voort uit de EU-richtlijn ‘ter voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering’.