Wall Street rustig naar de kerst

23 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York kwamen vrijdag nauwelijks in beweging. Beleggers op Wall Street deden het rustig aan, onder meer doordat partijen zo tegen het einde van het jaar langzaamaan de boeken sluiten. Ook was er weinig richtinggevend nieuws voorhanden. Wel werden nog cijfers gepubliceerd over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de verkoop van nieuwe woningen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) een fractie lager op 19.913 punten. De brede S&P 500 stond nagenoeg vlak op 2261 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 5455 punten.

Opvallend waren de koersverliezen voor toonaangevende retailers als Amazon, Best Buy en Bed Bath & Beyond die tot 2,1 procent inleverden. In de afgelopen dagen verloren fondsen van winkelbedrijven over een breed front aan beurswaarde. Op de laatste handelsdag voor Kerstmis was het sentiment dus niet veel beter. Veel winkelbedrijven proberen vrijdag met lastminuteaanbiedingen de kerstverkopen verder aan te jagen.

Weight Watchers

Weight Watchers (plus 9 procent) maakte voor de tweede dag op rij een koerssprong. Het dieetbedrijf profiteerde van een advertentie van tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey. Daarin gaf ze aan flink gewicht te zijn verloren met dank aan Weight Watchers. De mediagrootheid nam vorig jaar een aanzienlijk belang in de onderneming. Ook nam ze zitting in het bestuur.

Verder viel de winst van farmaceut Synergy Pharmaceuticals van bijna 21 procent op. Het bedrijf maakte positieve vorderingen bij de ontwikkeling van een middel voor de behandeling van het prikkelbare darm syndroom (PDS). General Motors verloor 0,2 procent. De automaker heeft in China een boete van 29 miljoen dollar gekregen vanwege verboden prijsafspraken met dealers.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen steeg in december naar het hoogste niveau in ruim elf jaar. Verder bleek de verkoop van nieuwbouwwoningen vorige maand harder te zijn gestegen dan over het algemeen werd verwacht.

De euro werd voor 1,0449 dollar verhandeld, tegen 1,0447 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 53,03 dollar. Brentolie won eveneens 0,2 procent tot 55,16 dollar per vat.