‘Vertrouwen woningmarkt over hoogtepunt heen’

29 december 2016Leestijd: 1 minuut

AMERSFOORT (ANP) – Het vertrouwen op de woningmarkt heeft deze maand een knauw gekregen. De speciale marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH) is na bijna vier jaar van onafgebroken stijgingen plots flink ingezakt, van 121 naar 117 punten.

Daarmee lijkt de optimistische stemming van kopers en verkopers op de woningmarkt over zijn hoogtepunt heen, aldus de belangenbehartiger van huizenbezitters. Doordat de hypotheekrente weer oploopt en het woningaanbod afneemt, worden de omstandigheden om een huis te kopen nu minder gunstig beoordeeld dan in de afgelopen maanden.

Sinds het begin van de metingen in 2004 kwam het maar drie keer eerder voor dat deze graadmeter voor de woningmarkt in een maand zo sterk terugliep. Volgens VEH betekent de afname van het vertrouwen dat het aantal huizen dat van eigenaar verwisselt komende tijd waarschijnlijk niet meer zo hard zal groeien en mogelijk zelfs gaat teruglopen.