economie

Mexicaanse centrale bank verhoogt rente

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

MEXICO-STAD (ANP/BLOOMBERG) – De Mexicaanse centrale bank heeft donderdag in navolging van de Amerikaanse Federal Reserve de rente verhoogd. De verhoging van het belangrijkste tarief met een half procentpunt tot 5,75 procent moet de koers van de peso ten opzichte van de dollar een impuls geven.

De Mexicaanse munt staat zwaar onder druk sinds Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Gezien zijn anti-Mexicaanse retoriek tijdens de verkiezingscampagne is de verwachting dat de handelsbetrekkingen tussen beide landen het onder zijn presidentschap zwaar te verduren krijgen.

De dalende peso kan leiden tot een verschuiving van investeringen van Mexico naar andere landen. Om dat te voorkomen voert de Mexicaanse centrale bank onder leiding van president Agustin Carstens een agressief rentebeleid, met vijf verhogingen in het afgelopen jaar.

De rentestap van donderdag is groter dan verwacht. Dat heeft volgens kenners ook te maken met het voortvarendere rentebeleid dat de Fed een dag eerder aankondigde voor 2017.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.