Kleine winsten op Wall Street

27 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York bewogen dinsdag licht in het groen. De Dow-Jonesindex kwam aan het begin van de handelsdag nog even heel dicht in de buurt van de historische mijlpaal van 20.000 punten, maar de graadmeter zakte later weer wat in.

De index van dertig hoofdfondsen noteerde een half uur voor de slotbel nog een plus van 0,1 procent bij 19.955 punten. Eerder tikte de Dow kort 19.980,24 punten aan, waarmee de graadmeter bijna zijn tussentijdse record van 19.987,63 punten van vorige week evenaarde. De Dow hikt nu al weken tegen de 20.000-puntengrens aan.

De brede S&P 500 steeg dinsdag 0,3 procent naar 2270 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,6 procent naar 5493 punten.

Amazon

Op deze relatief rustige handelsdag wist onder meer Amazon de aandacht op zich gericht. De webretailer liet weten zijn beste kerstverkopenperiode ooit achter de rug te hebben en won 1,5 procent. Ook Tesla Motors genoot belangstelling. De maker van elektrische auto’s noteerde 2,7 procent hoger na het bereiken van een definitieve overeenkomst over zijn voorgenomen samenwerking met Panasonic bij het bouwen van zonnepanelen.

Verder stonden farmaceuten en biotechneuten om uiteenlopende redenen in de schijnwerpers. Biogen noteerde 1,5 procent hoger. De Amerikaanse toezichthouder FDA keurde vrijdag een middel van de onderneming goed tegen SMA, een erfelijke spierziekte bij kinderen. Ionis Pharma, dat het medicijn ontdekte en de licentie aan Biogen overdeed, kreeg er bijna 4 procent aan beurswaarde bij. Amphastar Pharmaceuticals zakte anderzijds 9 procent. Het bedrijf kreeg van de FDA commentaar op zijn astma-inhalator.

Apple

Grootste stijger in de Dow was Apple, die 0,8 procent won. Sportmerk Nike verloor 1,2 procent en stond daarmee onderaan de lijst. Net als in Europa hadden beleggers op Wall Street zo kort na kerst en vlak voor oud en nieuw relatief weinig richtinggevend nieuws voorhanden. Wel kreeg de handel enige steun van een onverwacht sterke stijging van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De olieprijzen, die vorige week al stevig opliepen, zaten opnieuw in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 53,83 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder bij 56,05 dollar per vat. De euro was 1,0456 dollar waard, tegen 1,0459 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op dag.