AEX zet opmars door

20 december 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag voor de vierde achtereenvolgende handelsdag met winst gesloten. Ook de andere Europese beursgraadmeters toonden een positief beeld, tijdens een rustige handelssessie zonder veel richtinggevend nieuws.

De AEX sloot met een winst van 0,8 procent op 484,04 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak bereikte daarmee een nieuw hoogtepunt voor 2016 en staat op het hoogste peil sinds augustus vorig jaar. De MidKap steeg 0,7 procent naar 683,11 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,3 tot 0,6 procent.

ArcelorMittal voerde de AEX aan met een plus van ruim 2 procent. De staalfabrikant was maandag nog de grote verliezer onder de hoofdfondsen, na een verkoopadvies door analisten van UBS. Over heel 2016 gezien is ArcelorMittal veruit het sterkst presterende aandeel uit de AEX, terwijl het bedrijf vorig jaar juist een groot deel van zijn beurswaarde zag verdampen.

Euronext

Andere stevige winnaars in de AEX waren Randstad, NN Group, ING, Philips en Shell, met plussen van ruim 1 procent. Gemalto en AkzoNobel waren de enige verliezers met minnen van 0,4 en 0,8 procent.

Beursbedrijf Euronext steeg bijna 3 procent bij de kleinere fondsen. Euronext voert exclusieve gesprekken met branchegenoot London Stock Exchange (LSE) over de overname van afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet. LSE werkt aan een megafusie met Deutsche Börse en moet daarom onderdelen van de hand doen.

Deutsche Bank

Deutsche Bank won 3,3 procent in Frankfurt. Volgens ingewijden kan de grootste bank van Duitsland deze week een definitieve schikking treffen over misstanden bij de verkoop van hypotheken. Amerikaanse autoriteiten stelden eerder dit jaar een boete van 14 miljard dollar voor om verdere vervolging af te kopen. Deutsche Bank wees die schikking af en liet weten op een veel lagere boete te rekenen.

De euro was 1,0385 dollar waard, tegen 1,0447 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 52,66 dollar en Brent werd 1,2 procent duurder bij 55,55 dollar per vat.