AEX bouwt winst uit

20 december 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag in de middaghandel verder in het groen geklommen. Ook andere Europese beursgraadmeters toonden een positief beeld, tijdens een rustige handelssessie zonder veel richtinggevend nieuws.

De Amsterdamse AEX-index noteerde rond 15.45 uur 0,7 procent in de plus op 483,74 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 681,46 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,3 tot 0,5 procent bij.

De AEX werd met een plus van 2 procent aangevoerd door ArcelorMittal. De staalfabrikant was maandag nog de grote verliezer onder de hoofdfondsen, na een verkoopadvies door analisten van UBS. Over heel 2016 gezien is ArcelorMittal veruit het sterkst presterende aandeel uit de AEX, terwijl het bedrijf vorig jaar juist een groot deel van zijn beurswaarde zag verdampen.

Euronext

Andere stevige winnaars in de AEX waren Galapagos, NN Group, Randstad, Shell en ING, met plussen van ruim 1 procent. AkzoNobel, Gemalto en Vopak waren de enige verliezers met minnetjes tot 0,6 procent.

Beursbedrijf Euronext steeg bijna 3 procent bij de kleinere fondsen. Euronext voert exclusieve gesprekken met branchegenoot London Stock Exchange (LSE) over de overname van afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet. LSE werkt aan een megafusie met Deutsche Börse en moet daarom onderdelen van de hand doen.

Deutsche Bank

Vastned ging ruim 2 procent vooruit. Het vastgoedfonds heeft voor 34 miljoen euro een drietal winkelpanden op A-locaties in Madrid en Parijs gekocht. Daarnaast wist het voor 11 miljoen euro zijn Portugese bezittingen te verkopen.

Deutsche Bank won 2,5 procent in Frankfurt. Volgens ingewijden kan de grootste bank van Duitsland deze week een definitieve schikking treffen over misstanden bij de verkoop van hypotheken. Amerikaanse autoriteiten stelden eerder dit jaar een boete van 14 miljard dollar voor om verdere vervolging af te kopen. Deutsche Bank wees die schikking af en liet weten op een veel lagere boete te rekenen.

De euro was 1,0370 dollar waard, tegen 1,0447 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 52,62 dollar en Brent werd 164 procent duurder bij 55,79 dollar per vat.