WTO: scherpe afzwakking wereldhandel

27 september 2016Leestijd: 1 minuut

GENEVE (ANP) – De wereldhandel zal dit jaar veel minder sterk groeien dan eerder gedacht. Volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zwakt de groei af tot het traagste tempo sinds de financiële crisis van 2009.

Uit een nieuwe raming van de WTO blijkt dinsdag dat de wereldhandel dit jaar met 1,7 procent zal toenemen, terwijl in april nog op 2,8 procent werd gerekend. Voor 2017 wordt een vooruitgang van de mondiale handel met 1,8 tot 3,1 procent voorspeld, van een eerder gedachte 3,6 procent. Volgens de WTO hangt de tragere wereldhandel vooral samen met de zwakkere economische groei van China en de ernstige crisis in Brazilië.

WTO-directeur Roberto Azevêdo sprak van een ,,dramatische” afzwakking van de wereldhandel. Hij zei dat moet worden voorkomen dat vanwege het toenemende sentiment tegen globalisering er maatregelen worden genomen die de vrije handel inperken. Wel moeten de voordelen van vrije handel beter worden verdeeld met arme landen en kleine bedrijven, aldus de WTO-directeur.