‘Maersk aast op olievelden Shell’

22 september 2016Leestijd: 1 minuut

KOPENHAGEN (ANP) – Het Deense scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk is in gesprek over de overname van een aantal olievelden van Shell in de Noordzee ter waarde van 2 miljard dollar. Dat zeggen ingewijden. De twee bedrijven wilden niet reageren.

Maersk gaat zichzelf opsplitsen, zo werd eerder op de dag bekendgemaakt. De transport- en logistiektak van Maersk en de energiedivisie van het conglomeraat gaan allebei zelfstandig verder. Met de aankoop van de Shell-olievelden zou het concern volgens de bronnen de schaal van zijn zelfstandige energiedivisie willen vergroten.

Maersk kampt de laatste tijd met lage prijzen in het containervervoer en bij zijn olieactiviteiten. Daardoor staat de winst onder druk. De verwachting is dat de Maersk-onderdelen los van elkaar beter in staat zijn om zich aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden.

Mogelijk wordt de energiedivisie ook nog opgedeeld in een individueel oliebedrijf en een onderneming die zich bezighoudt met oliegerelateerde producten. Er wordt nog maximaal twee jaar uitgetrokken om daar een definitief besluit over te nemen. Volgend jaar voert Maersk al de nodige wijzigingen door in zijn manier van het rapporteren van bedrijfsresultaten. Het is overigens de bedoeling dat de overkoepelende A.P. Möller Holding een belangrijke aandeelhouder blijft in de zelfstandige Maersk-activiteiten.