Juncker beklemtoont nut TTIP-onderhandeling

04 september 2016Leestijd: 1 minuut

HANGZHOU (ANP/DPA) – Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft zondag tijdens de topconferentie van de G20 in het Chinese Hangzhou beklemtoond dat de TTIP-onderhandelingen van de EU met de VS van groot belang zijn. Juncker zei dat de EU een helder mandaat heeft om een vrijhandelsakkoord met Washington te sluiten en dat de gesprekken hierover doorgaan. Het zou ook niet verstandig zijn als EU-landen dat afzonderlijk gaan regelen.

De onderhandelingen over het TTIP-verdrag, voluit Transatlantic Trade Investment Partnership, moeten volgens de Europese Commissie voor het eind van dit jaar rond zijn. Het zou dan de oogst van drie jaren van onderhandelen worden. De afgelopen week hebben vooraanstaande politici in Europa, met name de Duitse minister van Financiën Sigmar Gabriel en de Franse minister van Handel, Matthias Fekl, geklaagd dat onderhandelen geen zin meer heeft, vooral door de houding van de VS.