FNV dreigt met staking schilders

21 september 2016Leestijd: 1 minuut

VLAARDINGEN (ANP) – FNV Bouw dreigt met stakingen als de nieuwe cao voor schilders niet de prullenbak in gaat. De bond is boos dat werkgeversorganisatie OnderhoudNL een akkoord heeft gesloten met de Landelijke Belangen Vereniging (LBV) en FNV daarbij buitenspel zette.

Volgens FNV is LBV een vakbond zonder leden in de schilderssector. Daarbij zou het akkoord dat er nu ligt schilders zo’n 1800 euro per jaar kosten.

OnderhoudNL krijgt tot vrijdag 07.00 uur de tijd om met FNV om de tafel te gaan, anders wordt die dag al gestaakt. Werknemers van schildersbedrijf Kloet hebben de directie van het Vlaardingse familiebedrijf woensdagmiddag laten weten mee te doen aan de actie. Bij Kloet werken ongeveer honderd mensen.

Over de cao werd anderhalf jaar onderhandeld. De vakbonden FNV en CNV wezen tot tweemaal toe een eindbod van de werkgevers af, waarna die met LBV om tafel gingen. FNV wil een loonsverhoging van 3 procent per jaar. Ook zouden werkgevers meer moeten doen om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

LBV is niet gebonden aan een specifieke sector en heeft al meerdere cao’s gesloten. De bond maakte maandag in een gezamenlijk persbericht met OnderhoudNL bekend dat een ruime meerderheid van de achterban heeft ingestemd met het akkoord.