‘Eurozone heeft te veel banken’

22 september 2016Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP) – De eurozone telt te veel banken en dat is de belangrijkste oorzaak van lage winsten voor financiële instellingen. Met woorden van die strekking counterde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag kritiek, met name uit de bankensector, op het ruimhartige monetaire beleid van de centrale bank.

Critici menen dat het negatieve rentebeleid van de ECB de winstmarges van banken uitholt. In maart verlaagde de ECB de depositorente naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder om geld in bewaring te geven bij de ECB.

Eerder zei Draghi al dat banken de rente niet moeten aangrijpen als de oorzaak voor al hun problemen. Als de lage tarieven leiden tot herstel, dan zullen ook zij de vruchten daarvan plukken, benadrukte hij.

De overcapaciteit betekent volgens de ECB-preses ook dat de kosten bij banken te hoog zijn en dat banken dus niet efficiënt genoeg werken. Door de concurrentie is het volgens de Italiaan ook niet mogelijk om kosten door te berekenen aan klanten. Banken zouden daarom volgens hem hun eigen verdienmodel tegen het licht moeten houden.