Europese Commissie bekijkt kwestie-Kroes

22 september 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie onderzoekt of het nodig is maatregelen te treffen tegen oud-commissaris Neelie Kroes. Zij stond in haar Brusselse periode ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama’s en dat is in strijd met de regels. Kroes heeft al erkend de gedragscode te hebben geschonden en zegt de consequenties te aanvaarden.

,,Mevrouw Kroes heeft ons ingelicht en we gaan nu de informatie analyseren voordat we verder commentaar geven”, aldus een woordvoerder van de commissie.

Vanuit linkse fracties in het Europees Parlement klonk de oproep de regels voor (oud-)commissarissen aan te scherpen. Ook zou de parlementscommissie die onderzoek doet naar de Panama Papers de ‘Bahama Leaks’ onder de loep moeten nemen.

EU-parlementariër Dennis de Jong (SP) noemt de kwestie-Kroes onderdeel van de Brusselse ,,beerput”. Paul Tang (PvdA) vindt het verweer van Kroes dat ze niets van de inschrijving zou hebben geweten ,,onbegrijpelijk zwak”.