Beurzen lager na beleidsbesluit ECB

08 september 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn donderdag overwegend met verlies gesloten. Beleggers verwerkten het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente ongewijzigd te laten en om geen extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Op het Damrak was ASML een flinke daler nadat Samsung had gemeld de helft van zijn belang in de chipmachinemaker van de hand te doen.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,8 procent lager op 459,50 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 657,11 punten. Parijs en Frankfurt leverden 0,3 en 0,7 procent in, Londen ging 0,2 procent omhoog.

De ECB handhaafde de belangrijkste rentetarieven in de eurozone. Verder werden de omvang en minimale looptijd van het opkoopprogramma van de centrale bank onveranderd gelaten. ECB-president Mario Draghi meldde in een toelichting dat er momenteel geen noodzaak is voor extra steunmaatregelen.

Euro

Het ECB-besluit zorgde voor een lichte waardestijging van de euro. De Europese munt noteerde op 1,1272 dollar, tegen 1,1235 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

In de AEX was ASML de grootste verliezer met een min van 3,7 procent. Het Koreaanse Samsung verkoopt 6,3 miljoen aandelen ASML. Samsung is een belangrijke klant en samenwerkingspartner van ASML. ABN AMRO was de grootste winnaar bij de hoofdfondsen met een winst van 1,6 procent.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 1,3 procent) behoorde bij de koplopers in de MidKap. De luchtvaartcombinatie vervoerde in de belangrijke vakantiemaand augustus bijna 2 procent meer passagiers. De vooruitgang was vooral te danken aan Transavia, dat ruim een vijfde meer reizigers verwelkomde dan een jaar eerder.

Miljardendeal

Het Britse technologiebedrijf Micro Focus werd in Londen bijna 15 procent meer waard, dankzij een miljardendeal met Hewlett Packard Enterprises (HPE). HPE voegt een deel van zijn softwaretak samen met Micro Focus, waardoor een van de grootste softwarebedrijven van Groot-Brittannië ontstaat.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,5 procent naar 47,12 dollar. Brentolie werd 3,4 procent duurder bij 49,62 dollar per vat. Die scherpe prijsstijging kwam mede door een sterke daling van de Amerikaanse olievoorraden.