Beurzen fors omhoog na banencijfer VS

02 september 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met flinke winsten het weekeinde ingegaan. Beleggers reageerden op tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die ervoor kunnen zorgen dat de volgende renteverhoging in de Verenigde Staten voorlopig nog even wordt uitgesteld. Op het Damrak was maritiem oliedienstverlener SBM Offshore een sterke daler na het afketsen van een schikking in Brazilië.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent hoger op 463,60 punten, de hoogste slotstand van dit jaar. De MidKap steeg 0,9 procent naar 653,45 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs sloten 1,4 tot tot 2,3 procent in het groen.

Volgens de Amerikaanse overheid kwamen er in augustus per saldo 151.000 nieuwe banen bij, terwijl economen gemiddeld rekenden op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vormen de belangrijkste indicator waarop de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zijn rentebeleid baseert. Mogelijk is een renteverhoging in de VS later deze maand nu van de baan.