Beurzen flink hoger na OPEC-deal

29 september 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten begonnen. De oliegerelateerde aandelen kregen steun van de sterk gestegen olieprijzen, nadat de OPEC onverwacht een deal sloot over een productiebeperking. Het is voor het eerst in acht jaar dat het oliekartel de productie verlaagt.

De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na aanvang 1,4 procent hoger op 456,43 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 658,65 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,5 procent.

In de AEX was Shell de koploper met een koerswinst van 4,5 procent. Ook maritiem oliedienstverlener SBM Offshore deed het goed met een plus van 4,2 procent. In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro de sterkste stijger (plus 4,7 procent). In Londen ging oliebedrijf BP ruim 4 procent omhoog en in Parijs won Total 4,5 procent.